Massa-arrestatie in Bangladesh na moordpartijen

Islamitische Staat claimde de verantwoordelijkheid voor een derde moord binnen één week.

Mannen in Bangladesh vormen een menselijke keten uit protest tegen de moordpartijen.
Mannen in Bangladesh vormen een menselijke keten uit protest tegen de moordpartijen. AFP

Er zijn ongeveer zestienhonderd mensen opgepakt in Bangladesh, in een reactie op de moordpartijen van afgelopen tijd. Dat meldt AP. De mensen zouden in een tijdsbestek van vierentwintig uur zijn gearresteerd, zo zei een politiewoordvoerder tegen het persbureau.

Politieagenten en paramilitairen hebben door het hele land mensen gearresteerd en zijn huizen waar islamitische extremisten zich mogelijk ophielden binnengevallen. De meerderheid van de arrestanten wordt door de politie echter beschreven als kleine criminelen. Slechts 37 zijn volgens de woordvoerder waarschijnlijk islamitische militanten.

De regering van premier Sheikh Hasina staat onder binnenlandse en buitenlandse druk om harder op te treden tegen de daders van moordpartijen op seculieren en leden van religieuze minderheden. Hasina had afgelopen week een grote actie aangekondigd tegen het geweld. Het land, dat geen fundamentalistische traditie kent, kampt met een groei van islamitisch extremisme. Tientallen mensen werden afgelopen jaar om het leven gebracht.

De premier stelde zich volgens critici in het verleden te passief op, zo distantieerde ze zich van de slachtoffers. Ze zei onlangs:

“De laatste tijd is het modieus geworden iemand een vrijdenker te noemen, die lelijke dingen zegt over godsdienst. Ik zie daar geen vrij denken in. Het enige wat ik zie is smerigheid.”

Meer dan dertig slachtoffers

Zaterdagochtend werd bekend dat Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid claimt voor een derde moordpartij binnen één week. Het nieuwste slachtoffer was een 60-jarige man die bij een Hindoestaans klooster werkte. De terreurbeweging claimde ook de verantwoordelijkheid voor het doodhakken van een hindoepriester en een christelijke winkeleigenaar, eerder deze week.

Lees meer over de situatie in het land: Waar komen de hakmoorden vandaan?

Sinds februari vorig jaar zijn er volgens Reuters meer dan dertig mensen omgekomen in het land door islamitische militanten. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor 21 van de moordpartijen, toch is het onduidelijk of IS echt een filiaal in Bangladesh geopend heeft. Al Qaeda claimde de meeste andere moordpartijen. Veelal zijn liberale bloggers, wetenschappers, homoseksuelen of religieuze minderheden het slachtoffer. Voor de moorden worden veelal kapmessen gebruikt.

    • Liza van Lonkhuyzen