Lutz Jacobi neemt afscheid van de Kamer

De Friese politica “vindt het welletjes” en staat bij de komende verkiezingen niet op de lijst van de PvdA.

Lutz Jacobi.
Lutz Jacobi. Foto Martijn Beekman / ANP

PvdA-politica Lutz Jacobi (60) stelt zich niet herkiesbaar bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft ze zaterdag aangekondigd in een interview met de Leeuwarder Courant. De Friezin zegt meer tijd te willen vrijmaken voor haar privéleven.

Jacobi, Kamerlid sinds eind 2006, staat bekend als een eigenzinnige politica. Zo was ze de enige PvdA’er die tegen de aanschaf van de JSF stemde. Bij de verkiezingen in 2012 behaalde ze 16.082 voorkeursstemmen, voor het overgrote deel uit Friesland. Eerder dat jaar had ze een gooi naar het fractievoorzitterschap gedaan, maar ze verloor die strijd van Diederik Samsom.

Warmte

Wie de PvdA moet leiden bij de komende verkiezingen, wil Jacobi in de Leeuwarder Courant niet zeggen. Wel zegt ze te hopen dat het iemand wordt die “warmte brengt”:

“Ik wil niet praten over de poppetjes, ik houd er niet van om iemand af te branden. Ik zeg niet: Samsom moet het niet worden. Maar ik geef nu wel een signaal af. Ik vind het welletjes. Natuurlijk: ik zou me kunnen melden als lijsttrekker. Dat heb ik eerder gedaan. Maar dat zou ik dan alleen doen om ze weer angst aan te jagen. Hahaha.”

In de Leeuwarder Courant zegt Jacobi dat partijvoorzitter Hans Spekman nog geprobeerd heeft om haar over te halen te blijven:

“Maar ik zei: Hans jongen, als een vrouw nee zegt, dan bedoelt ze ook nee.”

Grote afstand

Jacobi hekelt in het interview de afstand tussen de politiek en de burger die naar haar idee groeit. Zelf ontving ze in Den Haag geregeld bezoek, naar eigen zeggen zo’n duizend mensen per jaar. Ze vindt dat niet iedereen op het Binnenhof dezelfde belangstelling heeft voor “de praktijk”:

“Dit vind ik niet mijn leukste jaren in de politiek. Ik ben een mens van de straat. Als het over besluiten gaat, denk ik altijd: wat doet het met de mensen? (…) Er zijn heel veel nieuwe regelingen, allemaal gemaakt met de beste bedoelingen, maar het is net alsof alles verder van de mensen af komt te staan. En ik ben een trotse sociaal-democraat. Dat doet mij pijn.”

Wat ze hierna wil doen, zegt Jacobi nog niet te weten. “Ach, alles behoort tot de mogelijkheden.”

    • Bastiaan Nagtegaal