Italië redt drieduizend vluchtelingen in drie dagen

In Italië kwamen dit jaar al 50.000 migranten aan: zo’n tien procent minder dan vorig jaar.

In mei kapseisde een vluchtelingenboot voor de kust van Libië.
In mei kapseisde een vluchtelingenboot voor de kust van Libië. AFP

De Italiaanse kustwacht heeft zaterdag 1.348 vluchtelingen uit zee gehaald tijdens elf reddingsoperaties in de wateren tussen Sicilië en Noord-Afrika, meldt persbureau Reuters. In de laatste drie dagen zou de kustwacht in totaal ruim drieduizend vluchtelingen hebben gered.

Donderdag zijn tijdens een reddingsoperatie tweeduizend mensen van vijftien verschillende boten gered. Sinds het begin van dit jaar kwamen al 50.000 migranten in Italië aan. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is dat zo’n tien procent minder dan vorig jaar.

Italië: meer aandacht voor Afrikaanse migranten

Nu het weer beter wordt - warmere zeetemperaturen en een kalmere zee - wagen veel migranten opnieuw de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. De afgelopen paar weken zijn er per dag duizenden overwegend Afrikaanse migranten in Italië aangekomen. Steeds vaker zijn ze niet uit Libië, maar uit Egypte vertrokken.

Deze week drong Italië bij de Europese Commissie aan op meer aandacht voor migratie vanuit Afrika. Volgens Italië was de aandacht te zeer gericht op Syrische vluchtelingen, die via Turkije komen, terwijl in Afrikaanse landen tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen zitten die naar Europa willen omdat ze in eigen land geen toekomst zien. De Commissie streeft naar een investeringsfonds om de vluchtelingenstroom naar Europa te verminderen.

Lees ook: Nieuwe tactiek: ontmoedigen en verleiden. Over de Europese Commissie, die Afrikaanse landen met investeringen ertoe wil overhalen de migratie onder controle te brengen.
    • Sterre van der Hee