Dansers klaarstomen die vervolgens in de bijstand komen

None

Met instemming en genoegen las ik in NRC Handelsblad dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een regeling wil treffen voor de betaling van kunstenaars (Minister wil honoreringsregelingen instellen, 1 juni).

Dat is zeer terecht, zeker waar het beeldende kunstenaars betreft.

Ook maakt Bussemaker zich „vooral zorgen over de betaling aan acteurs en musici bij middelgrote ensembles.”

Alweer worden dansers nergens genoemd. Alsof ze niet bestaan.

Dat dansers veel lager ingeschaald zijn, is al jaren het geval. Tja. Het lichaam in Nederland…?

Dansers mogen goedkoop hun been optillen, ze zijn er toch al zo enthousiast over dat hun dit is vergund. En let wel: niet te hoog optillen, want dat kan niet in ons calvinistische wereldje.

Ondertussen worden op vijf dansopleidingen studenten klaargestoomd – op enkele uitzonderingen na – om in de bijstand te belanden en/of als coffeeshopmedewerker, nachtportier of schildersmodel in hun onderhoud te voorzien. (Wat fijn voor hun lichaam!).

Opleidingen fuseren, met als doel efficiënter te werken?

Nee hoor, daar doet men niet aan, maar wél moeten deze opleidingen enorme aantallen studenten aannemen om te kunnen voortbestaan.

Hup, op naar een onzekere toekomst. Leve het (kunst)onderwijsbeleid in dit land.

Wat een schande allemaal.

Mevrouw Bussemaker, houdt u ook niet van het lichaam?

Choreografe

Alexander Pechtold

‘Oude’ redelijkheid

Alexander Pechtold (D66) gelooft niet in het einde van de redelijkheid (Het einde van de redelijkheid? Dat geloof ik helemaal niet, 1 juni).

Natuurlijk niet. Maar maakt hij aannemelijk dat redelijkheid ons door de crisis helpt? Nee.

Roepen dat de rechtsstaat moet worden uitgedragen, de ander moet worden begrepen, racisme moet worden bestreden, dat alles is weinig concreet.

En: wat is redelijkheid? Vraag het aan Nederlanders met een niet-Nederlandse achtergrond en je hoort respect! of eerbied (voor staatshoofd Erdogan).

Zij hebben vaak een ander idee over wat essentieel is om samen te kunnen leven. Maar wel: dreigen met een proces wegens discriminatie wanneer er kritiek komt die hun niet zint.

Of een beroep doen op ons grondrecht voor vrij onderwijs om vrouwen structureel te kunnen achterstellen.

Dáár zit het probleem. Het Nederlandse rechtsstelsel is gebaseerd op ‘oude’ redelijkheid. Het is niet ingericht om om te gaan met opportunistische populisten die de angst aanwakkeren. Of gasten die slinks een eigen agenda proberen door te duwen, denkend dat wat niet juridisch bewezen kan worden, niet iets is om mee rekening te houden. Pechtold zegt problemen te willen benoemen. Ziehier. Doe er iets aan D66. Begin met een serieuze discussie erover. Dan heb je weer toekomst.

Maarten Souwer

    • Krisztina de Châtel
    • Maarten Souwer