IS staat in Libië op het punt bolwerk Sirte te verliezen

Troepen die trouw zijn aan de eenheidsregering in Tripoli zeggen al delen van Sirte te hebben heroverd op IS, dat de stad een jaar geleden bezette.

Milities trouw aan de nieuwe Libische eenheidsregering zeggen dat ze op het punt staan om Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit de stad Sirte. Volgens bevelhebber Mohamad Ghassri is het „een kwestie van dagen”.

Sirte, geboorteplaats van kolonel Gaddafi, werd in juni 2015 veroverd door IS. De groepering maakte gebruik van de chaos in Libië om vooral buitenlandse strijders het land binnen te smokkelen.

Eerder deze week bereikten de regeringstroepen al het Zafaranaplein, waar IS volgens mensenrechtenorganisaties zeker 49 mensen publiek heeft terechtgesteld. Op vrijdag werd het Ouagadougou-congrescentrum belegerd. Het gebouw waar Gaddafi vroeger pan-Afrikaanse toppen organiseerde, is nu een commandocentrum voor IS.

Door de interne strijd tussen de twee Libische regeringen in het oosten en het westen werd lange tijd niet effectief opgetreden tegen IS. Een maand geleden, nadat IS aanstalten maakte om richting Misrata op te rukken, kwam daar verandering in.

De soldaten die nu tegen IS vechten, bestaan vooral uit militieleden uit Misrata, die trouw hebben gezworen aan de nieuwe eenheidsregering in Tripoli. Ook de federalisten die Sirte vanuit het oosten naderen zijn momenteel getrouw aan de eenheidsregering. Voor nu lijkt de strijd tegen IS de facties te verenigen, maar dat kan in Libië heel snel veranderen.

In het oosten van het land is IS aanwezig in Derna en Benghazi. Daar voert generaal Hiftar, die trouw is aan de regering in het oosten, strijd tegen IS en andere extremisten. In Derna is IS uit de stad verjaagd.

Als Sirte valt, zal dat een zware klap zijn voor IS, dat in Libië nooit aansluiting vond bij de plaatselijke bevolking.

    • Gert Van Langendonck