‘Ik vind het leuk dat hij niet zo’n carrièretype is’

Spitsuur Hannah Lipowsky (35) en Derk Zijlker (33) zijn allebei fotograaf en hebben een bedrijf in vintage meubelen: ‘Vroeger zeiden we dat we een bohemian lifestyle hadden, nu ziet het leven er totaal anders uit.’

Hannah: „Het enige wat nog ontbreekt is een tuin, haha.” Derk: „Drie hoog met een baby is wel vermoeiend ja.” Foto David Galjaard
Hannah: „Het enige wat nog ontbreekt is een tuin, haha.” Derk: „Drie hoog met een baby is wel vermoeiend ja.” Foto David Galjaard

Hannah: „Ik ben opgegroeid in Duitsland, maar inmiddels woon ik alweer vijf jaar in Amsterdam. Daarvoor woonde ik vijf jaar in Barcelona. Ik houd erg van avontuur en afwisseling: eigenlijk was ik voor de komst van Abbe elke maand wel even in het buitenland. Toen ik net zwanger was, rende ik twaalf uur per dag achter sporters aan op een trainingskamp in Fuerteventura. Gelukkig heb je in Amsterdam veel stijlen en culturen door elkaar, daar haal ik nu mijn inspiratie uit.”

Derk: „Ik ben documentair fotograaf en kies voor grotere projecten over steden. Vorig jaar heb ik een boek gemaakt over Charleroi – daar ben ik twee jaar lang geweest, met een bevriende cameraman. We maakten samen een film, en ik publiceerde een fotoboek over de stad. Charleroi was toen verkozen tot lelijkste stad van de wereld. 40 procent van de mensen is er werkloos. Dutroux komt er zelfs vandaan, er is veel verval. Ik vond het superinteressant dat te onderzoeken. Hoe vinden bewoners het met zo’n stempel te leven?”

Hannah: „Ik vind het altijd leuk om mensen ‘aan te voelen’; de dynamiek die tijdens een shoot ontstaat is voor mij interessant. Een artiest als Jett Rebel fotograferen kan bijvoorbeeld heel anders zijn dan health girl Rens Kroes. Al is het maar een klein fragment, als iemand voor je camera staat, komt er toch veel van die persoon binnen.”

Zes camera’s mee op vakantie

Hannah: „Als we op vakantie gaan, nemen we vijf of zes camera’s mee.”

Derk: „Dat voelt heel natuurlijk, ze worden ook allemaal gebruikt.”

Hannah: „Je betrapt jezelf er soms wel op dat je zegt: ‘Oh dat is mooi, even een foto maken’, en dat de ander dan zegt: ‘Laat toch even, geniet eens van het moment’. Je ziet gewoon alles in foto’s, zeker met Abbe.”

Derk: „We hebben wel afgesproken geen foto’s van hem te delen op sociale media. Je weet niet wat Facebook straks voor organisatie is, en hij heeft er nog geen inspraak in.”

Hannah: „Ik heb een kleine analoge camera, die gaat overal mee naar toe. Het is een beetje mijn dagboek – helemaal nu Abbe er is. Soms laten we de foto’s pas maanden later ontwikkelen. Dan krijg je allemaal van die aha-momenten, heel leuk.”

Derk: „We fotograferen hele andere dingen, maar als we thuiskomen helpen we elkaar soms met selectie en nabewerking.”

Hannah: „Vooral selecteren is lastig als je duizend foto’s hebt. Je kunt soms heel erg in je eigen wereld blijven hangen. Het is dan fijn feedback te krijgen van iemand die wel weet wat je kan, maar het toch op een andere manier ziet.”

Een opgezet everzwijn

Derk: „Meestal zijn we om 06.00 uur wakker.”

Hannah: „Ik breng Abbe op maandag en woensdag naar de crèche, soms doe ik een work-out ’s ochtends.”

Derk: „We hebben ook een bedrijf in vintage meubelen: Shoot & Shop. Daar moeten we af en toe ook iets voor doen. We werken samen met een winkel op de Jan Evertsenstraat: Toon. Wij richten de winkel in, zij krijgen commissie op de spullen. Eén keer per maand gaan we met een grote bus naar België en Duitsland om rommelmarkten af te struinen.”

Hannah: „Dan gaan we met een zaklamp door de smerigste depots en schuren. We doen dat nu drie jaar. Het begon allemaal op een surfvakantie in Frankrijk. Er was een grote rommelmarkt, en met een kofferbak vol leuke spullen reden we weer terug naar huis.”

Derk: „Er zat ook een opgezette everzwijnenkop tussen. Die hebben we toen aangeboden op Marktplaats, zo is het begonnen.”

Hannah: „Er zat geen systeem in, elk leuk porseleinen vaasje ging mee.”

Derk: „Nu richten we ons meer op design en weten we precies wat we moeten kopen.”

Hannah: „En Abbe nemen we gewoon mee.”

Derk: „We hebben een bolderkar gekocht, daar kan hij lekker in slapen.”

Bohemian lifestyle

Hannah: „Vroeger zeiden we voor de grap dat we een bohemian lifestyle hadden. Maar vaak betekende dat niet meer dan tot laat series kijken op de bank. Ik weet nog goed dat we een winter lang The Wire hebben gekeken tot 03.00 uur ’s nachts. Ook gingen we elke week uit. Nu ziet het leven er totaal anders uit.”

Derk: „Voor we een kindje hadden, waren we wat vrijer. Zo’n project als in België zou ik nu graag weer willen doen, maar ik zie niet zo snel hoe ik dat zou kunnen combineren met de rest van mijn leven. Ik voel de drang, maar ben ook realistisch. Er moet ook gewoon geld verdiend worden.”

Hannah: „Eigenlijk zijn we best heel gelukkig. Ik ben heel dankbaar dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken.”

Derk: „Ik vind het vooral fijn dat ik bijna elke dag om 18.00 uur thuis ben, om 08.55 uur de deur uit loop, en dat we het weekend vrijhouden.”

‘Met een baby word je efficiënter. Door hem kregen we een ander tijdsbesef’

Hannah: „Ik vind het ook leuk dat Derk niet zo’n carrièretype is. Dat hij veel tijd neemt voor Abbe en voor ons. Voordat Abbe kwam werkte ik vaak te veel, door zijn komst heb ik een ander besef van tijd gekregen. Je wordt veel efficiënter met een baby!”

Derk: „Dat is wel mooi, onze levens passen nu heel goed in elkaar. We werken allebei freelance en hebben alles in de buurt.”

Hannah: „Het enige wat nog ontbreekt is een tuin, haha.”

Derk: „Drie hoog met een baby is wel vermoeiend ja.”

    • Rolinde Hoorntje