FC Twente bereidt zich voor op faillissement

Schuldeisers vragen miljoenen van de noodlijdende club uit Enschede.

Vertegenwoordigers van supportersverenigingen van FC Twente bij De Grolsch Veste.
Vertegenwoordigers van supportersverenigingen van FC Twente bij De Grolsch Veste. Vincent Jannink / ANP

FC Twente vraagt volgende week faillissement aan als ook de KNVB-beroepscommissie vasthoudt aan degradatie van de club naar de eerste divisie, zo schrijft persdienst ANP. Schuldeisers vragen miljoenen van de noodlijdende club uit Enschede, die overeind wordt gehouden door twee forse garantstellingen van bedrijven en de gemeente.

Onder hen zijn investeringsmaatschappij Doyen en enkele Engelse geldschieters die de club zo’n 8,5 miljoen zouden hebben geleend. FC Twente heeft op dit moment een schuldenlast van zo’n 80 miljoen euro, waarvan 50 miljoen langlopend. De directie denkt dat de inkomsten met 20 miljoen euro dalen in de eerste divisie.

FC Twente verloor vrijdag een kort geding waarmee de club gedwongen degradatie naar de eerste divisie wilde voorkomen. Met de uitspraak bleef de strafmaatregel die de KNVB vorige maand oplegde wegens wanbeleid in de afgelopen jaren in stand gehouden.

Die straf houdt in dat FC Twente de licentie voor profvoetbal verliest, maar in plaats daarvan een licentie krijgt voor de eerste divisie. Deze mogelijkheid als straf voor overtredingen van het licentiereglement bestond niet, waardoor FC Twente zich ernstig benadeeld voelde.

De club in een reactie:

“Het bestuur heeft met een registeraccountant alle scenario’s doorgerekend. Daaruit blijkt in alle varianten dat er een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen.”

FC Twente heeft betaling van salarissen voor juni bevroren. Als het faillissement inderdaad wordt aangevraagd, worden de lonen niet meer uitbetaald.

‘Mokerslag’

Onno Jacobs, interim-directeur sinds begin dit jaar, sprak vrijdag al van een “nieuwe mokerslag”, zo schreef sportredacteur Bart Hinke in NRC. Volgens hem wordt “het verleden ons nog te veel aangerekend”. FC Twente vestigt de hoop op een afwijkende uitspraak van de beroepscommissie, die zich volgende week uitspreekt.

    • Sterre van der Hee