EK: Wales verrast als koploper, Rusland naast Engeland

Erg gemakkelijk ging het de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic niet af.

Een redding van keeper Yann Sommer (Zwitserland).
Een redding van keeper Yann Sommer (Zwitserland). John Sibley / Reuters

Zwitserland is het EK voetbal zaterdagmiddag begonnen met een overwinning op Albanië: 1-0. Ook debutant Wales startte het Europees Kampioenschap met een zege. Rusland en Engeland speelden gelijk. De uitslagen op een rij.

Rusland-Engeland

Hoewel Engeland in Marseille in de blessuretijd nog met 1-0 aan de leiding was, wist Denis Gloesjakov de Russen naar een gelijkspel te koppen: 1-1. Na één speelronde in groep B is Wales de verrassende koploper: de debutant won eerder op zaterdag van Slowakije (zie onder) - dat overigens nooit eerder op een EK actief was.

Engeland begon voortvarend, maar Adam Lallana en Wayne Rooney schoten de bal in kansrijke positie recht in handen van keeper Igor Akinfejev. Dier schoot in de 73e minuut alsnog raak vanuit een vrije trap, later schonk Gloesjakov de Russen in blessuretijd de gelijkmaker.

Wales-Slowakije

Wales wist de andere EK-debutant, Slowakije, zaterdag met 2-1 te verslaan. In Bordeaux opende Gareth Bale vanuit een vrije trap de score voor Wales, na iets meer dan tien minuten. En na een uur zorgde invaller Ondrej Duda voor de Slowaakse gelijkmaker. Slechts tien minuten voor het eindsignaal bezorgde Hal Robson-Kanu Wales de drie punten.

De Slowaakse aanvaller Adam Nemec, die een matig seizoen beleefde bij Willem II, was in de slotfase nog dichtbij 2-2, maar zijn kopbal belandde op de paal.

Zwitserland-Albanië

Toegegeven: Zwitserland begon dan met een overwinning, maar erg gemakkelijk ging het de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic niet af. Een vroege treffer van verdediger Fabian Schär bleek uiteindelijk beslissend.

Albanië speelde vanaf de 36e minuut met tien man, nadat aanvoerder Lorik Cana met twee keer geel naar de kant was gestuurd. De ploeg bleef hopen op de gelijkmaker - die er, ondanks enkele kansen, niet kwam. De Zwitsers nestelden zich naast Frankrijk, dat vrijdag met 2-1 won van Roemenië, aan kop van groep A.

Bekijk hieronder het volledige speelschema (klik voor vergroting):

ANP Infographics

ANP Infographics

(ANP/NRC)