Duitse oud-wielrenner Rudi Altig (79) overleden

Altig was generatiegenoot van de Nederlandse oud-beroepswielrenner Jan Janssen.

De Duitse oud-wielrenner Rudi Altig (foto uit 2006).
De Duitse oud-wielrenner Rudi Altig (foto uit 2006). Arne Dedert / AFP

De Duitse wielerlegende Rudi Altig is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden, schrijft het Duitse boulevardblad Bild. Altig was generatiegenoot van de Nederlandse oud-beroepswielrenner Jan Janssen en veroverde verschillende wereldtitels.

Altig was de laatste Duitse wielrenner die de regenboogtrui op de weg veroverde - dit deed hij in 1966 op de Nürburgring, waar hij de Fransen Jacques Anquetil en Raymond Poulidir achter zich liet. Verder won hij onder andere de Ronde van Spanje (in 1962), de Ronde van Vlaanderen (1964) en de Italiaanse klassieker Milaan-San Remo (1968). In 1971 sloot hij zijn profloopbaan af.

In de Tour kwam Altig nooit verder dan de twaalfde plaats in het eindklassement. Wel wat hij er goed voor acht ritzeges. In de Vuelta waren dat er zes, in de Giro vier. Ook op de baan was Altig succesvol: zo werd hij in 1960 en 1961 wereldkampioen achtervolging.

(ANP)