Longreads

Deze stad betaalde zware criminelen

In Richmond, Californië loopt een programma waarbij criminelen geld krijgen bij goed gedrag.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. ANP / Koen van Weel

Een nieuwe aanpak waarna criminaliteit met de helft afneemt. Het klinkt als een zegen voor een stad, maar lang niet alle bewoners van het Amerikaanse Richmond zijn blij met het beleid. Een gesubsidieerde organisatie betaalt zware criminelen namelijk om uit de problemen te blijven.

The Guardian schreef een longread over de zogeheten Office of Neighbourhood Safety (ONS) in Californië. Met een controversiële aanpak wist de organisatie criminaliteit drastisch terug te dringen in de stad Richmond.

Richmond had in 2006 een elf keer zo hoog moordcijfer als New York. Twee rivaliserende groepen van het centrum en het noorden van de stad vochten elkaar de tent uit. In 2007 waren er 47 moorden op 106.000 inwoners. De lokale overheid werd wanhopig. Dat jaar werd de ONS opgericht.

De organisatie kwam er langzaam achter dat zeventig procent van de tientallen moorden en honderden schietincidenten waren gepleegd door ongeveer twintig mensen. De stichting wilde met die zware criminelen gaan samenwerken.

CNN maakte eerder dit jaar ook een item over de ONS:

De ONS begon veroordeelde criminelen trainingen te geven, die hen moesten helpen werk te vinden of een studie te doen. Na een paar jaar werd het nog controversiëler: zware criminelen konden betaald krijgen. Wie wilde meedoen, moest een zogenoemde ‘life map’ maken met carrière- en familiedoelen. Mensen die alles perfect naleefden, kregen duizend dollar per maand. Meestal ontvingen ze een deel van het bedrag.

Betaald op vakantie

Het is niet de enige bijzondere gunst van de organisatie. Zo mogen sommige oud-criminelen met geld uit giften op geheel betaalde reis. Naar New York of Washington D.C., of zelfs Dubai of Zuid-Afrika. Ze krijgen hun eten betaald en mogen tot in een viersterrenhotel slapen. Eén, niet onbelangrijke, voorwaarde: ze moeten de reis samen met hun rivaal ondernemen.

In de stad, waar de banen niet voor het oprapen lagen, kreeg de ONS veel kritiek. De organisatie zou met belastinggeld “betalen voor vrede”. De ONS verdedigt zich door erop te wijzen dat de betaling aan criminelen door particuliere giften worden betaald, maar de organisatie ontvangt wel subsidie. Onderzoek wees vorig jaar uit dat de aanpak van de ONS werkt. Van de 68 voormalige criminelen die tot dusver hebben meegedaan, leven er nog 64 nog, zo meldt de organisatie trots.

Lees de longread van The Guardian (leestijd: een half uur): A radical approach to gun crime: paying people not to kill each other
    • Liza van Lonkhuyzen