Bestrijd racisme met aardig woord

Nilam en Manon laten zien hoe je vooroordelen kunt bestrijden – met woorden.

Manon (links) en Nilam
Manon (links) en Nilam

Zwarte Piet in het Jeugdjournaal of Sylvana Simons in de politiek – elke keer is er in Nederland ruzie en rumoer over racisme. „Het debat over vooroordelen is actueel. Daarom hebben we hierover ons profielwerkstuk gemaakt”, zeggen de vwo-6-scholieren Nilam Chotkan en Manon Michelotti.

Hun werkstuk over ‘hokjesdenken’ kreeg deze week met 11 andere werkstukken de KNAW Onderwijsprijs. Nilam en Manon deden onderzoek op hun eigen school, het Emmauscollege in Rotterdam.

Ze lieten 116 leerlingen foto’s zien van een Marokkaanse, een Turkse en een Surinaamse man. Circa 1 op de 6 leerlingen vond de Marokkaan agressief en de Turk onvriendelijk en dacht bij de Surinamer aan drugshandel. „Sommige leerlingen zeiden: ‘Dat kan niet kloppen. Ik heb geen vooroordelen’. Dat was best confronterend voor hen”, zeggen Nilam en Manon.

Iederéén heeft trouwens vooroordelen, maar: er is wat aan te doen. Dat kan op verschillende manieren en dat hebben Nilam en Manon onderzocht, met proefpersonen. In twee groepen kregen de leerlingen duidelijk positievere ideeën over donkere mensen.

In de ene groep kregen de leerlingen een plaatje te zien van een donker persoon mét een positief woord zoals vrede. In de andere groep kregen de proefpersonen een plaatje met een positief verhaaltje. Zo werd over de Turkse man gezegd dat ie hard werkte om zijn familie te onderhouden. Dat werkte nog beter.

Nilam en Manon hebben dan ook een tip voor de media. „Meld bij iemand uit een minderheid iets positiefs. Dan krijg je minder vooroordelen in Nederland.”

    • Karel Berkhout