Apple wordt leverancier van energie

Technologiebedrijf Apple wil een energiedivisie oprichten. Dat blijkt uit documenten waar techsite 9to5mac de hand op wist te leggen. Apple Energy, zoals de divsie gedoopt is, wil de overtollige stroom die opgewekt wordt met zonnecentrales in Californië, Nevada en North Dakota doorverkopen aan derden.

Apple heeft milieu tot speerpunt van zijn bedrijfsvoering uitgeroepen. Op dit moment draaien de kantoren en datacentra in 23 landen op duurzame energie. Het is de bedoeling om de fabrieken van alle toeleveranciers, waarvan het merendeel in Azië zit, ook te laten draaien op duurzame energie. „Daar zit 75 procent van onze CO2-voetafdruk”, zegt Lisa Jackson in een interview met NRC. Jackson is sinds drie jaar verantwoordelijk voor het milieubeleid van het techbedrijf en werkte voorheen bij de Amerikaanse milieudienst EPA.

Apple wil meer nadruk leggen op recycling van zijn gadgets en opende daarom, in het geheim, een fabriek in Breda waar het alle kapotte en afgeschreven iPhone 6-toestellen van Europa verzamelt en demonteert voor hergebruik. De geautomatiseerde dissemblagerobot is Liam gedoopt en kan op jaarbasis 1,2 miljoen toestellen uit elkaar halen.

Of Apple winst gaat maken met zijn nieuwe activiteiten is nog de vraag. Dat is ook niet meer het doel, zo laat het bedrijf weten. De aarde moet een betere planeet worden.

    • Marc Hijink