Apple wil een divisie voor energie

Door onze redacteur

Technologiebedrijf Apple wil een energiedivisie oprichten. Dat blijkt uit documenten die techsite 9to5mac de in handen kreeg. Apple Energy, zoals de divisie gedoopt is, wil overtollige stroom die opgewekt wordt met zonnecentrales in Californië, Nevada en North Dakota doorverkopen aan derden.

Apple heeft milieu tot speerpunt van zijn bedrijfsvoering uitgeroepen. Nu draaien kantoren en datacentra in 23 landen op duurzame energie. Het is de bedoeling de fabrieken van alle toeleveranciers, waarvan het merendeel in Azië zit, ook te laten draaien op duurzame energie. „Daar zit 75 procent van onze CO2-voetafdruk”, zegt Lisa Jackson in een gesprek met NRC. Ze is sinds drie jaar verantwoordelijk voor het milieubeleid van Apple en werkte voorheen bij de Amerikaanse milieudienst EPA.

Apple wil meer nadruk leggen op recycling van zijn gadgets en opende daarom, in het geheim, een fabriek in Breda waar het alle kapotte en afgeschreven iPhone 6-toestellen van Europa verzamelt en demonteert. De geautomatiseerde dissemblagerobot is Liam gedoopt en kan op jaarbasis 1,2 miljoen toestellen uit elkaar halen.

    • Marc Hijink