Advocaat: Utrechtse in Qatar vastgezet na verkrachting

De vrouw zegt in een hotel gedrogeerd te zijn en nu vervolgd te worden voor buitenechtelijke seks.

De skyline van de Qatarese hoofdstad Doha.
De skyline van de Qatarese hoofdstad Doha. Foto Robin Utrecht / ANP

Een Utrechtse vrouw die slachtoffer zegt te zijn van een verkrachting, zit al maanden vast in een gevangenis in Qatar. Dat hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Utrechtse advocaat die haar vanuit Nederland bijstaat zaterdag laten weten. Volgens de advocaat dreigt de 22-jarige Laura vervolgd te worden voor buitenechtelijke seks. Ook de vermoedelijke verkrachter zit vast.

Laura, wier achternaam niet bekendgemaakt is, zit sinds half maart in de gevangenis. Advocaat Brian Lokollo zegt dat de vrouw in Qatar op vakantie was met een vriendin, toen er in een hotel iets in haar drankje werd gedaan. Dat gebeurde volgens de raadsman in een bar waar alcoholgebruik is toegestaan. Van de rest zou ze zich nog weinig herinneren, behalve dat ze later bijkwam in een onbekend appartement en daar ontdekte dat ze was verkracht. De vriendin is vermoedelijk weer in Nederland.

Zowel de advocaat als het ministerie zeggen dat er nog veel onduidelijk is in de zaak. Zo zou de man die ervan beschuldigd wordt haar verkracht te hebben, beweren dat de seks vrijwillig en zelfs tegen betaling heeft plaatsgevonden. Dat ontkent Laura, zo meldt Lokollo.

Ministerie: geen bemoeienis met rechtsgang

Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade Laura sinds het begin van haar detentie heeft bijgestaan. Ook nu wordt er nog “meer dan wekelijks” contact met haar onderhouden, aldus een woordvoerder.

Het ministerie benadrukt dat de Nederlandse regering zich niet mag mengen in de Qatarese rechtsgang. Er is daarom bij de Utrechtse op aangedrongen dat ze een kundige advocaat uit Qatar in de arm zou nemen om haar bij te staan. De ambassade heeft haar daarbij geprobeerd te helpen door een lijst met raadslieden aan te leveren. Uiteindelijk heeft ze zelf een advocaat in het land gevonden, laat het ministerie weten.

Hoewel er al enkele hoorzittingen hebben plaatsgevonden, is er voor zover bekend nog geen officiële verdenking. De zaak wordt naar verwachting maandag voor het eerst inhoudelijk behandeld in de rechtbank. Een ambassademedewerker zal daarbij aanwezig zijn. Het ministerie hoopt dan meer duidelijkheid over de kwestie te kunnen geven.

Druk averechts

Buitenlandse Zaken zegt Laura bij te staan door haar op te zoeken in de gevangenis en in de rechtbank. De woordvoerder laat weten dat er bewust niet voor is gekozen om Qatar bijvoorbeeld via de media onder druk te zetten, omdat dat vaak averechts zou werken. Wel zou er achter de schermen aangedrongen worden op een eerlijk proces voor de Nederlandse.