Aanslag op moskee in Enschede was ‘daad met terroristisch oogmerk’

In de rechtbank van Almelo leest verdachte Raymond S. (34) een brief voor om spijt te betuigen. „Met een paar man in de schuur met bier is er iets gebeurd. Daar wil ik sorry voor zeggen.” S. moet huilen. De advocaat Jan Willem Bosman leest verder. „Ik zal demonstraties voortaan achter me laten en liefdevol leven.”

Raymond S. is een van de mannen die wordt verdacht van een aanslag op een moskee in Enschede. In de avond van zaterdag 27 februari worden twee zelfgemaakte brandbommen naar de moskee in Enschede gegooid. Het verzoek van S. om het voorarrest thuis uit te zitten is vrijdag afgewezen.

Hij is de eerste in deze pro formazaak die voor de rechtbank verschijnt. Op 8 juli komen nog vier mensen voor. Ze kennen elkaar uit het demonstratiecircuit, samen liepen ze eerder dit jaar mee met protestmarsen tegen asielzoekerscentra.

Het OM gebruikt de zitting om te wijzen op een veranderd Nederland. „We leven in tijd waarin toenemende spanningen en polarisatie plaatsvinden in de samenleving’’, zegt officier van justitie Jeroen Kuipers. „De schreeuwende minderheid overtreft soms de democratie van de zwijgende meerderheid.” S. staat volgens hem terecht voor „een daad met terroristisch oogmerk”.

De „ideologische gedrevenheid” van de verdachte moet volgens het OM in het „extreem-rechtse spectrum’’ worden gezocht. Dat blijkt onder meer uit whatsapp-gesprekken. In een chat van de verdachten is een afbeelding van concentratiekamp Auschwitz verstuurd. Er wordt geopperd om daar vluchtelingen naartoe te sturen. Dat staat toch leeg. Een ander bericht uit diezelfde groep heeft deze strekking: „De grootste fout van Hitler is dat hij de joden heeft gepakt. Hij had moslims moeten pakken.’’

Raymond S. vraagt om begrip. Hij heeft in zijn leven veel tegenslag gehad, schrijft hij in zijn brief: seksueel misbruik, aan de drugs en de drank, toen zijn dochter acht was bleek ze toch niet van hem te zijn. Toen S. hoorde „wat er in Keulen was gebeurd’’ werd hij bang dat er „pedofielen deze kant op zouden komen’’. De verdachte sloot zich aan bij de Enschedese actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG).

Vlak na de aanslag maakte de groep volgens de officier van justitie een foto van een „feestje”. De verdachten staan met biertjes op de foto. Dat was niet zo bedoeld, zegt de advocaat. Ze wilden zichzelf van een alibi voorzien.

    • Kim Bos