Opinie

    • Siegfried Woldhek

m/v van de week

siegfried woldhek

None

Misschien zat de belangrijkste boodschap wel verborgen in de toespraak van Jesse Jackson. De dominee roemde Muhammad Ali afgelopen donderdag als de man die meer dan iedere sjeik, theoloog of imam heeft bijgedragen aan de normalisatie van de islam in Amerika. „Liever dan uit te halen naar racisme en andere beproevingen die hij in het leven ondervond, reageerde Ali met niets meer dan de grootsheid van zijn hart en de barmhartigheid van zijn geest.”

Naar verluidt hadden Ali en zijn familie de jenazah, een islamitische begrafenis, lang geleden voorbereid – Ali leed aan de ziekte van Parkinson. Want dat het islamitische karakter van de begrafenis in de overwegend westerse media overeind moest blijven, dat stond vast. En dus klonk het Allah Akhbar door de Freedom Hall in Louisville en werd er voorgelezen uit de koran.

Vrijdagavond spraken bekende politici en artiesten zich uit tijdens een eerbetoon. Onder hen ex-president Bill Clinton, Billy Crystal en Will Smith, die de bokser speelde in de biopic Ali in 2001.

Tussen deze grootheden maakte de scholier Sherman Jackson ook indruk, toen hij tegen CNN zei: „Ali maakte een einde aan de vraag of iemand moslim én Amerikaan kan zijn.”

    • Siegfried Woldhek