Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week dat van een Belgische kunstenaar.

None

Huis Gaston Wuestenbergs woont sinds 32 jaar in dit huis dat al verwilderd was toen hij het ontdekte. Hij heeft er niets aan veranderd, het is gebouwd rond 1890. Hij woont er met drie honden en verder met zilvervisjes, muggen, spinnen, motten, schimmels en wormen. Zij zijn gelijkwaardig aan de mens, vindt hij, net als planten, mussen, vlieren, sporen, vissen. Hij laat ze dan ook met rust. Wuestenbergs groeide op in de bossen – zijn vader was jachtopziener.

Kunst In dit huis heeft hij 8.430 „bizarre” aquarels gemaakt. Die werden onlangs tentoongesteld in Maastricht, tijdens de ‘Kunsttour’. In het gastenboek schreef iemand van het Bonnefantenmuseum dat dit de „meest ontroerende tentoonstelling is die wij sinds lange tijd hebben gezien”. Ze komen van de zomer kijken in zijn verwilderde huis.

Milieu Wuestenbergs wil met zijn leven de natuur zo min mogelijk beschadigen. Hij warmt zijn eten niet op – „dat vind ik verspilling” – en heeft geen verwarming in huis. Eén uitzondering maakt hij: warm water voor zijn bad. Hij heeft geen ijskast, geen fornuis, geen televisie. Eigenlijk alleen het bad, een radio, een gsm en een fototoestel. Hij houdt een dagboek bij en heeft 22.390 bladzijden geschreven. Hij geeft graag een gedicht mee: ‘Een koe roept zo mooi in de avond als een merel.’

Van Ikea „Niets.”

Bij brand meenemen ? „Mijn tekenboeken, mijn geschriften en de honden.”

Frederiek Weeda

    • Frederiek Weeda