20 jaar voor moorden uit 1993 in Kralingse Bos

Een 47-jarige man uit Wateringen heeft vrijdag twintig jaar gevangenisstraf gekregen voor het plegen van twee moorden in 1993 in het Kralingse Bos in Rotterdam. De rechtbank acht bewezen dat David J. in juni van dat jaar de 56-jarige Theo van Lente heeft gedood toen hij zijn auto wilde stelen. In september 1993 bracht J. volgens de rechtbank eveneens de 47-jarige Hans Kaptein om het leven. Ook diens auto werd toen gestolen. Volgens de rechtbank past de strafmaat bij wat gebruikelijk was in de jaren negentig.

De feiten werden gepleegd in het Kralingse Bos, destijds een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Hij zou die plaats hebben uitgekozen omdat eventuele getuigen minder snel de politie zouden durven bellen. Destijds leidde het onderzoek naar de geruchtmakende moorden niet tot een oplossing, maar een paar jaar geleden pakte het coldcaseteam van de politie de draad weer op.

Op basis van DNA-onderzoek werd de verdachte vorig jaar aangehouden. De Westlander werd eveneens verdacht van een poging tot moord in de duinen bij Soest. Hij schoot in 1993 toen met een kruisboog op een man, die overleefde doordat de pijl afketste op een rib.

Van een vierde feit werd J. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank noemt de ontkenning en een alternatieve lezing van de gebeurtenissen door de verdachte na een reeks bekentenissen bij de politie en rechter-commissaris „ongeloofwaardig”. (ANP)