Zondag met Lubach wint Zilveren Nipkowschijf

Het satirische nieuwsprogramma versloeg De Hokjesman en Langs de oevers van de Yangtze.

Foto VPRO

Zondag met Lubach heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De juryprijs voor het beste televisieprogramma werd vrijdag uitgereikt op de Amsterdamse Westergasfabriek. Het is de 22ste keer dat de prijs naar een programma van de VPRO ging.

De jury van de Nipkowschijf noemt Zondag met Lubach de “Keek op de week anno 2016″, naar het programma van de eveneens Nikowschijfwinnende Van Kooten en De Bie:

“De latenightsatire van Lubach, uitgezonden door de VPRO, is onmisbaar geworden voor de moderne nieuwsjunkie. Er gaat geen aflevering voorbij zonder dat DWDD een opzienbarend item van ZML laat zien in De TV draait door. Bovendien: zelfs als het niet grappig is is het razend interessant.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

Zilveren Reismicrofoon

De jury reikte vrijdag ook de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma uit. Die ging naar het NPO Radio 5-programma Adres Onbekend:

“Adres Onbekend vervult een van de oerfuncties van de radio, mensen terugvinden die kwijt zijn. Vaders, broers, eerste vriendinnetjes… Al die zoektochten maken dat de radio gaat leven. (…) Ron Kas presenteert empathisch, maar nooit zwaar, nooit sentimenteel. De verhalen, de mensen, de stemmen van zoekenden en gezochten spreken voor zich.”

VPRO-feest

Alle drie de kanshebbers op de Zilveren Nipkowschijf waren dit jaar dit jaar van de VPRO. Ook de documentaireseries Langs de Oevers van de Yangtze en De Hokjesman maakten kans. De programma’s bereikten ook de laatste vijf in de voorrondes van de Gouden Televizier-Ring 2016. De andere twee kanshebbers voor die award zijn RTL 4’s Geer & Goor: Zoeken een hobby! en het VPRO-programma Koken met Van Boven.

Hans Beerekamp, televisierecensent van NRC en juryvoorzitter van de Nipkowschijf, bombardeerde eerder Zondag met Lubach tot het beste televisieprogramma van de maanden januari en februari. Langs de Oever van de Yangtze kwam tot plek twee. Ook De Hokjesman stond bovenaan Beerekamps ranglijst, maar dan in de maanden april en mei.

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van televisierecensenten. Vorig jaar won Thomas Erdbrink met Onze man in Teheran. Ook dat was een VPRO-programma.

    • Bastiaan Nagtegaal