Zomerstop

None

Gisteren kreeg ik een mailtje van de redactie van deze krant: ‘De zomer begint voor nrc.next al vroeg.’ Na dit hoopvolle begin, waaruit het optimistische levensgevoel spreekt dat deze jonge krant zo kenmerkt, werd mij duidelijk gemaakt dat de reden om mij deze weersvoorspelling te doen was gelegen in de intentie om een zomerstop af te kondigen. Van 26 juni tot en met 2 september wil de redactie minder pagina’s maken, waardoor een aantal rubrieken, waaronder deze wekelijkse column, komt te vervallen.

Ik snap het wel. In de zomer is er gewoon minder nieuws. Aan het EK doen we ook al niet mee. Onze politici en de kopstukken in ons Zwarte Pietendebat zijn aan een welverdiende vakantie toe op de stranden aan de Middellandse Zee. We kunnen niet weer aan de stagiair op de nieuwsredactie vragen om de lanspuntslang maar weer te laten ontsnappen of om de poema maar weer los te laten op de Veluwe. En ook al is er niet minder nieuws in de zomer, dan willen wij dat niet weten. We willen gewoon minder nieuws. We zijn zelf hard toe aan onze zorgeloze vakantie met een glaasje ouzo of prosecco aan de Middellandse Zee.

Ook aan de Middellandse Zee begint de zomer al vroeg. Het is mooi weer en het vaarseizoen is inmiddels goed op gang gekomen. In diezelfde schitterende blauwe zee, waarin we zo lekker zwemmen met de kinderen en waar die lekkere gefrituurde visjes uit komen die zo goed smaken bij de zonsondergang en de Vermentino uit de Golfo di Tigullio, zijn dit jaar, tot 5 juni jongstleden, volgens de cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie, 2.809 vluchtelingen verdronken. Dat zijn er meer dan de 2.606 doden die zijn gevallen bij de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001. Dat zijn er ook meer dan de 1.838 vluchtelingen die in dezelfde periode vorig jaar zijn verdronken. Hoeveel doden er zullen vallen in de Middellandse Zee tussen 26 juni en 2 september, kunnen we alleen maar raden. Het zullen er aanzienlijk meer zijn dan vorig jaar. Maar we zullen het niet weten, want we willen geen nieuws en de krant heeft een zomerstop afgekondigd. Er is een nieuw Europees plan. Het begint steeds duidelijker te worden dat we de vluchtelingen niet kunnen tegenhouden. Zolang de motivatie bestaat om te vluchten, zullen ze blijven komen en ze komen in steeds grotere aantallen. De enige oplossing is om de motivatie om te vertrekken weg te nemen. Daarvoor moet vele miljarden worden geïnvesteerd in Afrika. Dat begint de EU nu ook eindelijk in te zien. Er is een Italiaans plan, dat is omarmd door onze eurocommissaris Frans Timmermans, dat voorziet in een geldinjectie van minstens 3,6 miljard euro in Afrikaanse landen. Daar zouden tegenprestaties tegenover moeten staan om migratie in te dammen, want anders krijg je de rechtse partijen nooit mee. Er zitten haken en ogen aan, zoals het feit dat we investeren in landen met dubieuze regimes en dat we een soort voorwaardelijke ontwikkelingshulp gaan geven. Dit alles zijn cruciale vraagstukken en uiterst belangrijke ontwikkelingen die we op de voet moeten volgen, maar helaas is er een zomerstop aangekondigd.

De belangrijkste geopolitieke ontwikkeling en de grootste humanitaire ramp van deze tijd spelen zich jaar in jaar uit af in de zomer. Maar wij zien die niet, omdat we onszelf er jaar in jaar uit van overtuigen dat er in de zomer geen nieuws is.

    • Ilja Leonard Pfeijffer