Wordt een van deze vijf de zomerhit van 2016?

Foto AP / Martin Meissner

Wat de grootste zomerhit van Nederland in 2016 wordt, zal pas eind augustus duidelijk zijn, als de zomervakanties voorbij zijn. Maar hier zijn vijf kanshebbers die nu al in Nederland hoge ogen gooien of grote zomerhitpotentie hebben.

1. Holland van de Duitse hiphopgroep 257ers

Met ruim een miljoen YouTube-views is ‘Holland’ of ‘Groeten uit Holland’ van de Duitse hiphopformatie de 257ers in iedere geval op internet al een zomerhit. Het is een geestig en ironisch loflied van drie jonge Duitsers op Nederland, die Holland die geilste Stadt der Welt noemen: het lied bestaat uit een half Duits, half Nederlands gezongen opsomming van alles wat ze leuk vinden, zoals natuurlijk wiet, frikadellen en meisjes. Het aanstekelijke refrein is ‘Lekker Strand und lekker Meisje/ Lekker Vakantie/ Lekker Chocomel und Vla/ Denn wir sind hiiiigh/ Lekker neuken op de Wallen zonder te betalen/ Holland is die geilste Stadt der Welt.´

Echt een vakantielied voor millenials. Het Duitse trio Sheezin, Mike en Mace uit Essen – hun bandnaam verwijst naar de postcode van Essen - neemt nog wel even het nederlandse voetbaldrama op de hak: wij zijn als voetballers goed in verliezen, zingen ze.

2. Mooie nieuwe zonnebril van schoonmaakkoning Benno van Vugt

Benno van Vugt is een Tilburgse feestzanger annex schoonmaakondernemer, die verschillende carnavalsnummers maakte en nu een zomerhit probeert met het catchy ‘Weet je wat ik hebben wil, een mooie nieuwe zonnebril’. Vooral de videoclip bij het lied is charmant ongelikt, met de vrolijk rondstappende Van Vugt, in een brillenwinkel, maar ook aan de waterkant, waar hij sjans heeft met de ‘mooie meisjes’ die hem een hele bink vinden vanwege zijn ‘mooie nieuwe zonnebril’. Het lied ijkt een mix van een zomerhit als ‘Ik heb een toe-toe-toeter op mijn waterscooter (en daarmee toeter ik naar jou)’ en de carnavalshit ‘Weet je wat ik graag zou willen zijn (een bloemetjesgordijn)’met een vleugje ‘Heb je even voor mij’.

3. Can’t Stop the Feeling van Justin Timberlake

Justin Timberlake zong dit lied tijdens het Eurovisie songfestival en het is al een zomerhit: het staat nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en bij Spotify zomerhits. Het is een lied uit een DreamWorks animatiefilm Trolls, die in oktober in Nederland uitkomt. In de clip zingen daarom meer popsterren mee, zoals Anna Kendrick (Cupsong) en Gwen Stefani, die ook in de trollenfilm stemmen leveren. Het is een uptempo vrolijk danslied.

4. Duele el corazon van Enrique Iglesias

Spaans doet het altijd goed in de zomer, en Duele el corazon van Julio Iglesias jongste zoon, zanger Enrique Iglesias wordt als zomerhit getipt: het nummer staat als alarmschijf (mogelijk grote stijger) in de Top 40. Iglesias zingt het samen met de Puerto-Ricaanse zanger Wisin. Gekwetste liefdesgevoelens, hartepijn, daarover gaat het lied. Iglesias zingt als eerste regels zoiets als: alleen in jouw mond wil ik eindigen: ‘Sólo en tu boca/ Yo quiero acabar,’ waar hij het over kussen (besos) blijkens de volgende regel. Een van de Nederlandse songtekstsites geeft daar als vertaling ´Alleen in jouw mond wil ik komen’, wat het smartelijk lied een wat directere, spannender wending geeft.

5. Bailar van Deorro featuring Elvis Crespo

Laten we dansen is de boodschap van ‘Bailar’, en de vertaling van de steeds herhaalde Spaanse kreet ‘Vamo’a bailar´ op opzwepende elektronische Latijns-Amerikaanse ritmes. Typisch zomerhitmateriaal; in Frankrijk staat het nummer al in de top 10; dat helpt ook om er een Nederlandse zomerhit van te maken. Radio 538 pusht het nummer ook als zomerhit. ´Bailar’ is een nummer van de Mexicaans-Amerikaanse dj Deorro, waaraan de Puerto-Ricaanse merengue- zanger Elvis Crispo meewerkt. Het nummer is wat uitzinniger, wat meer een zomerzotheid dan een andere Spaanstalige kanshebber ‘Sofia´van de Spaanse zanger Alvaro Soler, die in 2015 Europawijd met ‘El mismo sol´ een hit had.

    • Paul Steenhuis