In beeld

We zijn er niet bij en dat is prima

Vanavond begint het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. En dat zonder het Nederlands elftal. Maar niet getreurd. Het EK vóórdat Nederland Europees kampioen werd in 1988, deden we ook niet mee. Over vier jaar zijn we kampioen. Tot die tijd: de foto's.
1976: Het Nederlands elftal deed voor het eerst mee aan een EK, gespeeld in Joegoslavië. Nederland werd uiteindelijk derde na van gastland Joegoslavië te winnen met 3-2. Hier Willy van de Kerkhof en bondscoach George Knobel.
ANP
1980: Het Nederlands Elftal doet mee in Italië, maar strandt al in de eerste ronde. Frans Thijssen, Ben Wijnstekers en Willy van de Kerkhof op de duikplank achter hotel Delle Terme bij Napels, waar de selectie verbleef tijdens het toernooi.
ANP
In 1984 waren we er dus niet bij, in 1988 wel: het Nederlands elftal voor de halve finale tegen West-Duitsland. Van links naar rechts: Ruud Gullit, Berry van Aerle, Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Jan Wouters, Arnold Muhren, Gerald Vanenburg, Erwin Koeman, Adri van Tiggelen en Hans van Breukelen.
ANP/COR MULDER
1988: Ruud Gullit en Frank Rijkaard na het winnen van de halve finale tegen West-Duitsland.
ANP
1988: Marco van Basten in actie tegen de Sovjet Unie tijdens de finale. Hij zal uiteindelijk ook het legendarische winnende doelpunt maken.
ANP
1988: Hans van Breukelen stopt de strafschop van Igor Belanov tijdens de finale tegen de Sovjet Unie.
ANP
1988: Bondscoach Rinus Michels houdt de kampioensbeker in de lucht.
ANP
1992: Bondscoach Rinus Michels en Dick Advocaat worden ontvangen door mascotte Berni voor het EK in Zweden.
ANP
1992: Marco van Basten miste als enige een strafschop in de halve finale tegen underdog Denemarken.
ANP
1996: Dennis Bergkamp, met lekker wijd shirt, laat de bal van de voet gaan tegen Zwitserland. Uiteindelijk zal het Nederlands elftal stranden in de kwartfinale.
ANP
2000: Tijdens het EK in eigen land en België verliest Nederland wederom na strafschoppen. Hier van links naar rechts Paul Bosvelt, Giovanni van Bronckhorst, Frank de Boer, Jaap Stam en Marc Overmars.
ANP/ Marcel Antonisse
2004: Nederland bereikt de halve finale. Hier Ruud van Nistelrooij in actie tegen de Portugese speler Jorge Andrade. Nederland verloor met 2-1.
ANP/ED OUDENAARDEN
2008: Een juichende Guus Hiddink als bondscoach van het Russisch elftal. Zijn ploeg versloeg het Nederlands elftal in de kwartfinale met 3-1 tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk.
ANP/ ED OUDENAARDEN
2012: Een teleurgestelde Rafael van der Vaart tijdens de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal bij het EK in Oekraine en Polen. Nederland werd uitgeschakeld na de groepsfase.
ANP PETER LOUS
Een teleurgestelde voetbalvrouw, duidelijk fan van nummer 10, kijkt gelaten toe, wachtend op nieuw EK-succes.
ANP/PETER LOUS