Longreads

Wat is er geworden van de boef met de ijsblauwe ogen?

De arrestatiefoto van Jeremy Meeks ging in 2014 de hele wereld over. Heeft dat hem iets opgeleverd?

Foto Stockton Police Department

Was het de voorzichtige pruillip? Of waren het zijn ijsblauwe ogen? Wat de doorslag ook gaf, het maakte de Amerikaanse crimineel in de zomer van 2014 in één klap wereldberoemd. Vrouwen zwijmelden massaal weg bij zijn arrestatiefoto, de huwelijksaanzoeken stroomden binnen. Maar wat heeft die hype hem opgeleverd, vroeg NYMag zich af.

De bewuste foto werd gemaakt nadat Meeks (toen 30) was opgepakt voor illegaal wapenbezit en door de politie van de Californische stad Stockton op Facebook gezet. Binnen 24 uur werd de ‘mugshot’ duizenden keren gedeeld. “Zullen we zijn borgtocht betalen”, was een van de reacties. En: “what is he guilty of?! First Degree Sexiness?!”

Ook werd het hoofd van Meeks – volgens de lokale politie een zware crimineel – in modecampagnes van onder meer Calvin Klein gefotoshopt. Iemand met zijn uiterlijk moest immers wel model worden, was de opvatting van veel reageerders. Maar het internet vergeet snel, zeker als je nog een celstraf moet uitzitten.

De tatoeages moeten weg

NYMag besloot Meeks recentelijk op te zoeken, om te zien wat er van dat kortstondige internetfenomeen geworden was. En inderdaad, sinds zijn voorlopige vrijlating in maart doet de Amerikaan een voorzichtige poging om door te breken als model. Hij krijgt daarbij de hulp van zaakwaarnemer Jim Jordan, die Meeks al benaderde toen hij nog in de cel zat.

Meeks en Jordan:

Helemaal eens over het te volgen pad zijn beide mannen het overigens nog niet. Meeks wil namelijk af van zijn bad-boyuitstraling, een van de redenen waarom zijn foto zo’n succes werd. De tatoeages van beruchte straatbendes wil hij nu laten verwijderen, zegt hij tegen NYMag.

“Mijn kinderen bereiken nu een leeftijd waarop ze vragen gaan stellen. Ik wil ze vertellen dat dit niet de juiste levensweg is. Ik wil niet dat ze denken: mijn vader deed zo, dus ik moet dat voorbeeld volgen.”

Lees “The Felon Is Hot” op de website van NYMag. (3.650 woorden, leestijd: 18 minuten.)
    • Joost Pijpker