Clinton heeft er een stemmenkanon bij: Obama

Hillary Clinton heeft er sinds donderdag een uitstekende campaigner bij: Barack Obama. De populaire president heeft zich formeel geschaard achter Clinton als kandidaat van de Democraten. „Ik steun haar, ik heb er zin in en ik kan niet wachten om erop uit te trekken en samen met Hillary campagne te gaan voeren”, zei Obama in een videoboodschap op Twitter.

De steun van Obama werd alom verwacht, maar de timing is opmerkelijk. Want Bernie Sanders heeft zich nog niet uit de race teruggetrokken. Eerder op de dag had Obama een kort onderhoud met de senator uit Vermont, die het Witte Huis verliet vlak voordat de video naar buiten kwam.

Obama had Sanders zondag al laten weten dat hij Clinton zou gaan steunen. Uit respect voor Sanders’ fanatieke aanhang hield hij de timing geheim.

Donderdag prees Obama de manier waarop Sanders inkomensongelijkheid en de invloed van geld op de politiek aan de kaak stelt en hoe hij jonge mensen weet te betrekken bij de politiek. „Het omarmen van die boodschap helpt ons te winnen in november”, zei hij. Ook Sanders sloeg een meer verzoenende toon aan. „Ik kijk ernaar uit om Hillary te ontmoeten en te zien hoe we kunnen samenwerken om Donald Trump te verslaan.” Wel blijft hij campagne voeren voor de voorverkiezing in Washington volgende week. (NRC)