Vrije meningsuiting is even opgeschort tijdens het EK

Werknemers van McDonald's staken nabij het stadion in Parijs Foto AFP / Alain Jocard

De Franse vakcentrale CGT was al boos. Met stakingen en blokkades rond het EK probeert de bond flexibilisering van de Franse arbeidswetgeving te voorkomen. Maar een tweet van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemoederen bij de radicale activisten nog wat verder doen oplopen.

‘Place Beauvau’, zoals het ministerie in de volksmond heet, plaatste donderdagavond een bericht met enige instructies over hoe supporters stadions en fanzones het best kunnen bereiken en wat ze wel en niet mogen meenemen. Tot zover niets aan de hand.

Maar een tweede plaatje in de Tweet schoot de bond in het verkeerde keelgat. Onder de kop ‘Goed gedrag in en rond de stadions’ adviseert het ministerie supporters geen “politieke, ideologische, beledigende, racistische of xenofobe” uitspraken te doen.

Door racisme en xenofobie op één lijn te plaatsen met politiek en ideologie ondermijnt het ministerie niets minder dan “het fundament van de democratie” en “de vrijheid van meningsuiting”, schrijft de bond vrijdagmiddag in een woedend persbericht.

“Door lasterlijke, racistische of xenofobe uitspraken – die strafbaar zijn – op hetzelfde niveau te plaatsen als politieke en ideologische – die de basis van grondwettelijke vrijheden en het democratisch debat zijn – creëren [de instructies] een schandelijke vermenging van genres.”

Toch is het verbod op politiek in het stadion niet helemaal nieuw. Nieuwszender BFMTV wijst erop dat ook bij wedstrijden in het Franse betaalde voetbal uitingen “met politieke of ideologische doelen” niet zijn toegestaan.

Ook de Europese voetbalorganisatie UEFA schrijft in de officiële reglementen dat “elk materiaal” dat “beledigend, racistisch, xenofoob, seksistisch, religieus, politiek” is niet het stadion in mag. De wereldvoetbalbond FIFA hanteert meestal dezelfde regels bij grote toernooien. Juist vrijdagmiddag presenteerde de CGT in Île-de-France, de regio rond Parijs, de ludieke actie ‘rode kaart tegen de arbeidswet’.

    • Peter Vermaas