Amateurspelers met een contract kunnen halverwege seizoen van club veranderen

In het amateurvoetbal is het vanaf komend seizoen voor spelers voor het eerst mogelijk in de winterstop van club te wisselen. Het gaat alleen om voetballers met een contract. Zij kunnen tussen 3 en 31 januari overschrijving aanvragen. Dat heeft de voetbalbond KNVB donderdag bekendgemaakt.

De regel komt voort uit de nieuwe competitie-opzet. Voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 worden de competities van het amateur- en profvoetbal met elkaar verbonden. Het nieuwe competitiemodel bestaat uit de eredivisie, de eerste divisie, de tweede divisie, twee derde divisies en vier hoofdklassen.

Om de voortgang van die competities te waarborgen en clubs geleidelijk te laten groeien naar een hoger niveau, zijn er licentievoorwaarden in de tweede en derde divisie opgesteld. Een van de voorwaarden is dat clubs in de top van het amateurvoetbal contractspelers bij de KNVB moeten opgeven.

De geregistreerde contractspelers kunnen zich nu tijdens een van de twee transferperiodes – in de zomer of in de winter – laten overschrijven naar een andere club. De transferperiode in de zomer loopt tot 31 augustus.

Voor spelers die geen contract hebben, verandert niets. Zij kunnen zich na afloop van een seizoen uitschrijven bij een club en moeten zich voor 15 juni bij hun nieuwe club hebben ingeschreven. (ANP)