Vertellerstalent zowel kracht als zwakte in ‘The Encounter’

‘The Encounter’ leunt zwaar op het vertellerstalent van de Britse acteur Simon McBurney. Daar ligt de kracht en de zwakte van deze soloperformance.

De verteller van ‘The Encounter’ (‘De ontmoeting’) is onnavolgbaar: ruim twee uur lang neemt acteur Simon McBurney van het Britse gezelschap Complicite de toeschouwers mee op een reis door de Amazone. Koptelefoons fluisteren geheimzinnige oerwoudgeluiden in ons oor. Traag bewegende achtergrondprojectie verbeeldt de regenrivier. We kunnen ons moeiteloos in het duistere decor de „zwarte stilte” voorstellen van het regenwoud. De acteur oogt als een moderne ontdekkingsreiziger met donkergrijs shirt en pet. Een mobiele telefoon is zijn houvast.

De inspiratiebron ligt bij het boek Amazon Beaming (1991) over de Amerikaanse National Geographic-fotograaf Loren McIntyre die in het Amazonewoud speurt naar de mysterieuze Mayoruna-stam. De kracht en ook iets van zwakte van deze soloperformance ligt bij het vertellerstalent van McBurney. Hij is zo vervuld van het materiaal dat hij zichzelf geen rust gunt. Zij stem is als voortrazende muziek.

Hij neemt de toeschouwer mee en gunt diezelfde toeschouwer nauwelijks ruimte voor de eigen fantasie. De beschrijving van de ontmoeting tussen de fotograaf en de verborgen levende stam is beeldend: hier botsen twee werelden. Het geluidsdecor maakt de wonderbaarlijke reis bijna tastbaar. McBurney’s rigide woordenstroom is weerbarstig en bedwelmend tegelijk.

    • Kester Freriks