Uitstel van betaling voor McGregor Group

De Nederlandse modeketen is onder meer eigenaar van zeiljassenfabrikant Gaastra.

Archiefbeeld. De McGregor-winkel in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat.
Archiefbeeld. De McGregor-winkel in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Foto Olaf Kraak / ANP

Modehuis McGregor Fashion Group, bekend van de sportieve polo’s van McGregor en de zeiljacks van Gaastra, heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Dat heeft het bedrijf uit Driebergen vrijdag bekendgemaakt.

Alle winkels blijven vooralsnog open. De bewindvoerders onderzoeken alle opties voor het bedrijf, inclusief een verkoop als geheel of in delen. Ook onderdeel Adam Menswear verkeert in surseance van betaling.

McGregor telt zo’n 1.200 werknemers en heeft 150 eigen winkels, waarvan ongeveer tachtig in de Benelux. De kleding is ook te koop in andere winkels en in warenhuizen als de Bijenkorf. De omzet van de McGregor Fashion Group bedraagt jaarlijks zo’n 235 miljoen euro. Het bedrijf bestaat sinds 1993, al zijn sommige merken die het verkoopt veel ouder.

Er wordt gezocht naar een oplossing voor de betalingsproblemen, zo schrijft McGregor in een persbericht:

“De curatoren bekijken nu, samen met de betreffende managers, alle mogelijke scenario’s, inclusief een gehele of gedeeltelijke verkoop van de McGregor-groep, in het belang van de medewerkers, schuldeisers en andere relevante belanghebbenden.”

Het concern maakte in december nog bekend na veel moeizame jaren weer schuldenvrij te zijn. Het bedrijf zette in op groei, vooral online en in het buitenland. Toenmalig topman Jeroen Schothorst zei dat McGregor in Nederland eigenlijk te sterk vertegenwoordigd is, omdat klanten steeds vaker online winkelen. In april van dit jaar stapte Schothorst op. Hij werd opgevolgd door de Italiaan Armin Broger, die eerder werkte voor modemerken als Esprit, Diesel, Tommy Hilfiger en Levi’s.

Van 1999 tot 2006 was de McGregor Fashion Group genoteerd aan de Amsterdamse beurs. In 2006 haalden de oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff het bedrijf van de beurs met hulp van investeerder Marcel Boekhoorn. De drie zijn nog altijd aandeelhouder.

In een reactie aan Quote liet Schothorst vrijdag weten dat hij en zijn medeaandeelhouders „niet de gevraagde of benodigde” financiering konden opbrengen voor het plan van de nieuwe directie „om de toekomst van de onderneming veilig te stellen”. Schothorst:

„Dat vind ik jammer want het was een uitstekend plan.”

Gisteren ging kledingwinkelketen Cora Kemperman al failliet. Oprichter Cora Kemperman had negen eigen boetieks (zes in Nederland, drie in België).