Twintig jaar cel voor Kralingse Bos-moorden uit 1993

In 1993 werden twee mannen doodgestoken in het Rotterdamse Kralingse bos.

Archieffoto van het Kralingse Bos.
Archieffoto van het Kralingse Bos. Foto Robin Utrecht / ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft de 47-jarige David J. uit Wateringen tot 20 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee mannen in het Rotterdamse Kralingse Bos en een poging tot gekwalificeerde doodslag in Soest in 1993. Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt.

Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie twintig jaar cel tegen de man, volgens justitie is dat de hoogste straf die destijds kon worden opgelegd.

De man werd ook verdacht van een poging iemand te doden in Soest, ook in 1993. Daar werd destijds een man met een kruisboog beschoten. In een andere zaak - poging tot moord en beroving in het Kralingse Bos in augustus 1993 - eiste het OM eerder vrijspraak wegens een gebrek aan bewijs.

Coldcasezaak

In 1993 werden de 56-jarige Theo van Lente en 47-jarige Hans Kaptein in respectievelijk juni en september doodgestoken bij de mannenontmoetingsplaats in het Kralingse Bos in Rotterdam. Ook werden hun auto’s gestolen, die later werden teruggevonden.

DNA-onderzoek

Begin jaren negentig leidde het onderzoek van de recherche niet tot een mogelijke dader. Door nieuwe wetgeving werd het mogelijk DNA-sporen van familieleden te zoeken. Het coldcaseteam van de politie-eenheid Rotterdam pakte het onderzoek enkele jaren geleden op en vervolgens werd met het zogenoemde DNA-verwantschapsonderzoek een match gevonden.

Aanvankelijk legde J. bekennende verklaringen af over de Kralingse Bos-moorden en de zaak in Soest. Vorige maand liet hij echter weten niets met de zaken te maken te hebben en eerder door de politie onder druk te zijn gezet. Ook betwiste hij de rechtmatigheid van het DNA-onderzoek. De rechtbank heeft geen van deze verweren gehonoreerd.

    • Etienne Verschuren