Topambtenaar: ‘Politie niet weghalen bij ministerie’

Het zou „jammer” zijn als het volgende kabinet de politie weghaalt bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie, secretaris-generaal Siebe Riedstra, vandaag in NRC.

Foto ANP / Bart Maat

Het komt zelden voor dat een hoge ambtenaar zich publiekelijk uitspreekt, laat staan over zo’n politiek gevoelige kwestie. Veel politieke partijen willen dat de politie na de volgende verkiezingen teruggaat naar Binnenlandse Zaken. PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat Justitie te groot is geworden. De vele incidenten op het ministerie, zoals de politieke afhandeling van de ‘Teevendeal’, zijn daar volgens hen het bewijs van.

Riedstra zegt dat de politie en het Openbaar Ministerie beter kunnen samenwerken als ze onder de verantwoordelijkheid vallen van één minister. De topambtenaar erkent dat die samenwerking de laatste jaren niet perfect was. Maar het zou niet helpen om de politie en het OM uit elkaar halen, zegt hij.

Als voorbeeld noemt Riedstra de drugscriminaliteit in Brabant.

„Als het kabinet daar meer tegen wil doen, kunnen de commissaris van de koning en de burgemeesters van Brabant nu in gesprek gaan met één minister, die de knoop doorhakt. Dat is winst.”

Tot 2010 was Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de politie en Justitie voor het Openbaar Ministerie. Het kabinet-Rutte I (VVD, CDA, met gedoogsteun van PVV) verhuisde de politie naar Justitie en veranderde de naam in Veiligheid en Justitie.

Volgens voorstanders van een splitsing stonden de ministers van het ‘oude Justitie’, zoals Ernst Hirsch Ballin en Piet Hein Donner, bekend als hoeders van de rechtstaat. De vroegere checks and balances tussen Binnenlandse Zaken en Justitie zouden nu ontbreken.

„Dat dilemma zie ik ook wel”, zegt Riedstra. Maar een splitsing is daarvoor niet de enige oplossing, zegt hij. Op één ministerie zouden ook twee ministers kunnen komen. Bijvoorbeeld een minister van Justitie en een minister voor Politie en Migratie. „Dit is een
discussiepunt.”

In oktober vorig jaar riep de Eerste Kamer minister Ard van der Steur (VVD) op om de terugkeer van de politie naar Binnenlandse Zaken alvast voor te bereiden. Dat weigerde de minister. Wel beloofde hij de voor- en nadelen van een verhuizing op een rij te zetten.

    • Christiaan Pelgrim