Sympathiek tentje met aangenaam lage prijzen

Foto Maurice Boyer
Foto Maurice Boyer

Er zijn niet zoveel dimsumzaken in Amsterdam, iedere nieuweling wordt dus met enthousiasme onthaald. Zo ook One Dim Sum op de Overtoom, waar nog ‘dining & wining’ van het vorige restaurant op de luifel staat. Deze Aziatische zaak doet nauwelijks aan wining, het heeft maar een paar wijnen op de kaart, en ook aan lang, romantisch dining moet je hier niet denken. Bij binnenkomst wordt meteen verteld dat de keuken om negen uur sluit. Best vroeg, maar deze zaak is ook open voor de lunch – dimsum is traditioneel een lunchmaaltijd –; de equipe maakt dus lange dagen.

One Dim Sum wordt geleid door een kok die tientallen jaren bij Hoi Tin op de Zeedijk werkte en zijn echtgenote die de zwarte brigade onder haar hoede heeft. Dat doet ze trouwens keurig en vooral vriendelijk, de ontvangst is alleraardigst, we voelen ons welkom.

Dimsum zijn gestoomde, gebakken of gefrituurde kleine hapjes uit de Zuidchinese (hier traditioneel Kantonese) keuken. De hapjes zijn afwisselend zuur of zoet, hartig, pikant, zacht of krokant en gevuld met vlees, vis en groente. Bij One Dim Sum zijn de hapjes trouwens ‘hap’, best groot dus, en de aanbevolen bestelling van drie gerechten per persoon is dan ook meer dan voldoende.

Wij nemen gestoomde krabbetjes in zwarte bonensaus (4,-), gefrituurde inktvis (5,-), de specialiteit van het huis: gebakken garnalenballetje met kaasvulling (5,-), gestoomde flensjes gevuld met gefrituurd deeg (4,-), gestoomde kip met paddenstoel in bamboevel (4,-), gekookte gesneden speklapjes met knoflook (8,-) en Chinese groente choi sam (bladgroente) in oestersaus (12,-). We drinken wijn (verdejo en pinot noir, 4,75) en een paar potten lekkere jasmijnthee (2,-). Er staan helaas geen Chinese bieren op de kaart.

De gestoomde varkenskrabbetjes zijn lekker door de gefermenteerde zwarte bonensaus en de botjes die ook veel smaak afgeven. De gefrituurde inktvis is in orde; nergens rubberachtig, licht en lekker gefrituurd. De gebakken garnalenballetje zijn héél groot en héél vreemd, want met kaasvulling. Kááás! We hadden het zelf niet kunnen bedenken (dit is een eigen creatie van de chef), maar hiermee wordt wel duidelijk dat de eigenaren zich willen onderscheiden van Aziatische eethuizen waar dezelfde gestoomde en gefrituurde hapjes rechtstreeks uit de diepvries van de groothandel komen.

Dat onderscheiden lukt ook uitstekend met de gestoomde flensjes met gefrituurd deeg, deze zijn niet zoet en ook niet speciaal hartig; de verschillende structuren – zacht van buiten met een krokante vulling – zijn verrassend, maar we missen iets: een groter gezelschap om ze te delen, wat is dit veel! De kip, gewikkeld in bamboevel, is qua smaak apart en uitdagend, maar qua afmeting vooral royaal. En dat is iets wat sowieso opvalt bij deze zaak. De dimsum zijn groot, soms té groot zelfs, en daardoor lomp en lastig uit de hand of met stokjes te eten. Waarschijnlijk willen de uitbaters ons niet tekort doen, maar dit is te overdadig.

We hebben naast dimsum ook nog twee grotere gerechten laten aanrukken. De dungesneden speklapjes hebben na het koken een groot deel van het vet verloren en zijn aangemaakt met fijne knoflook en een licht zuur – echt een heerlijk gerecht. En ook de choi sam met oestersaus, roergebakken koolstengels die op paksoi lijken, zijn een welkome afwisseling na deze parade van zetmeel- en eiwitrijke gerechten.

Het mag duidelijk zijn dat je bij One Dim Sum niets tekort komt. Behalve misschien een beetje verfijning. In dit prettige en sympathieke eethuisje eet je voor een aangenaam lage prijs je buikje rond. En kom daar anno 2016 nog maar eens om in 020.

    • Petra Possel