Singapore koppelt overheids- computers los van internet

De Singaporese overheid hoopt hiermee de veiligheid te verbeteren en te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie.

Een winkelgebied en wolkenkrabbers in Singapore.
Een winkelgebied en wolkenkrabbers in Singapore. Foto Edgar Su/ Reuters

Singapore is van plan met ingang van volgende zomer de computers van al zijn circa 100.000 ambtenaren af te snijden van internet. De Singaporese overheid hoopt op die manier de veiligheid te verbeteren en te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot vertrouwelijke documenten en emails. Dit meldt de Straights Times, een lokale krant met nauwe banden met de regering.

Sinds april dit jaar vinden er al experimenten plaats met de nieuwe werkwijze onder supervisie van de Infocomm Development Authority (IDA), de waakhond van de overheid voor deze sector.

Ambtenaren kunnen wanneer ze zaken op het web willen onderzoeken nog slechts hun persoonlijke tablets gebruiken of hun mobiele telefoons. In noodgevallen mogen ze echter kantoormails naar hun privéadres doorsturen. Ook zullen er op het werk bepaalde terminals zijn, die toegang tot Internet blijven bieden.

Cyberaanvallen

De stap is deels ingegeven door enkele “technisch zeer verfijnde” cyberaanvallen op de Singaporese overheid, aldus premier Lee Hsien Loong tegenover journalisten. Het betreft onder meer een incident uit 2013, toen hackers van het netwerk Anonymous zich toegang hadden verschaft tot het computersysteem van de overheid om te protesteren tegen nieuwe regels voor censuur op het web in de stadstaat.

Lee, zelf een fervent gebruiker van Facebook, erkende dat de nieuwe maatregel de productiviteit van de ambtenaren zou kunnen verminderen.

Radicale stap

In de ogen van velen in Singapore en daarbuiten is dit een stap achteruit. Er zijn maar weinig instanties die omwille van de veiligheid zo’n restrictief beleid voeren. Zelfs bij de meeste banken, telecombedrijven en casino’s, waar de vertrouwelijkheid van gegevens van groot belang is en voor een deel van de staf beperkingen gelden, gaat men niet zo radicaal te werk als de Singaporese autoriteiten nu van plan zijn.

Overigens werkten de Singaporese ambtenaren ook in de jaren ’90 al uit veiligheidsoverwegingen zonder toegang tot Internet. Het web viel ook toen alleen via bepaalde terminals te raadplegen.