Satudarah: last van harde aanpak politie

Motorclub Motorclubs groeiden de laatste jaren hard. Maar nu hebben ze het moeilijk. De harde aanpak van de overheid lijkt vruchten af te werpen.

Sinds 2012 zit de overheid motorclubs als Satudarah op alle mogelijke manieren dwars.
Sinds 2012 zit de overheid motorclubs als Satudarah op alle mogelijke manieren dwars. Foto Merlin Daleman

Motorclub Satudarah erkent dat de strenge overheidsaanpak leden in de problemen brengt. De club groeit minder hard dan in voorgaande jaren, zeggen twee leiders van de omstreden motorclub in een interview met NRC.

Sinds 2012 probeert de overheid met alle mogelijke middelen motorclubs dwars te zitten. Politie, justitie, gemeenten, FIOD en de Belastingdienst houden zogeheten outlaw bikers in de gaten, sluiten clubhuizen en verbieden evenementen van motorclubs.

Lees het interview met de twee leiders van Satudarah: ‘Ik ga niet iedereen met een strafblad wegsturen’

Die aanpak heeft effect, zegt Xanterra Manuhutu, die wereldwijd leiding geeft aan Satudarah. „Het is voor ons veel moeilijker dan een aantal jaar geleden.” Zo zouden een aantal leden, die werkten als beveiliger, hun vergunning zijn kwijtgeraakt vanwege lidmaatschap van de motorclub. Manuhutu: „Jongens komen radeloos naar me toe. ‘Wat moet ik doen? Ik moet kiezen tussen mijn werk en mijn brothers’, vragen ze. Ja, dat is lastig. Ik ken zo’n acht jongens die weg zijn gegaan omdat ze hun baan zouden verliezen.”

Nieuwe leden krijgen tegenwoordig huisbezoek van de politie, vertelt Guus Pronk, Europees leider van Satudarah. „Ik ken zo’n zes nieuwe jongens die allemaal een bezoekje hebben gehad van agenten. Dan vragen ze of je getrouwd bent en welk werk je doet. Ze willen nieuwe leden laten zien: je zit nu bij Satudarah, we gaan je de hele tijd in de gaten houden.”

Meerdere evenementen van Satudarah zijn de afgelopen twee jaar door gemeenten afgelast. Pronk: „We worden zo erg tegengewerkt, dat we niks meer kunnen organiseren.”

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer, voorzitter van het overleg tussen burgemeesters over de aanpak van motorclubs, herkent het beeld dat de Satudarah-leiders schetsen. „Ik hoor van de politie dat onze aanpak vruchten afwerpt”, zegt Meijer. „Clubs groeien minder hard. Ik denk dat men doorkrijgt dat het nu wel heel lastig is als motorclub te functioneren.”

    • Andreas Kouwenhoven
    • Bram Endedijk