Risicovol, paspoort afgeven in het hotel

De ANWB wil dat het hotels en campings verboden wordt een paspoort te vragen van vakantiegangers.

Soms weet je niet half hoeveel risico je loopt bij dingen die doodgewoon lijken. Je bent met vakantie en je geeft je paspoort aan de receptioniste van het hotel waar je een kamer gereserveerd hebt. „Momentje”, zegt ze. „Ik maak even een kopie.” Een half jaar later krijg je een rekening van 10.000 euro voor een appartement dat iemand anders op jouw naam gehuurd heeft. Betalen.

Nu de zomervakantie eraan komt heeft de ANWB een oproep gedaan aan de overheid: paspoort inleveren bij een hotel, een camping of een verhuurbedrijf moet verboden worden, te beginnen in Nederland. Identiteitsfraude met paspoorten en ID-kaarten, zegt de ANWB, komt vaker voor dan voorheen en mensen komen er geweldig door in de problemen.

Frauderen is niet moeilijk

Het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, houdt cijfers bij: in 2013 waren er 600 meldingen, in 2015 waren het er 805. De oorzaak van de toename zoekt het CMI in toenemende digitalisering. Je kunt van alles regelen – abonnementen, verzekeringen, leningen – vanachter de computer en met de juiste gegevens is het heel gemakkelijk om je voor te doen als een ander.

Martijn van de Beek, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche, vertelt dat er voor criminelen snel geld te verdienen valt met de verkoop van persoonsgegevens. Moeilijk is het niet. Met een kopie van een paspoort heb je een naam en een burgerservicenummer en dan ga je op zoek naar meer. Beetje googelen en je weet iemands beroep en leeftijd. Je kijkt eens in het Kadaster, waar alle hypotheken staan ingeschreven, en je weet iemands adres en inkomen. „En dan”, zegt Van de Beek, „kun je eens kijken wat je door de telefoon nog meer te weten komt.” Hij is hoofd opsporing bij de nationale recherche geweest, hij weet sindsdien hoe gemakkelijk mensen te misleiden zijn. „Je zegt dat je namens de internetprovider een klanttevredenheidsonderzoek doet. Mag ik u een paar vragen stellen? Of je belt zogenaamd namens de bank en vraagt terloops of het rekeningnummer klopt. Ik heb hier NL31ING000... staan. Wat zegt u? Hoe is het dan wel?

Vraagt de receptioniste van een hotel of de camping je om je paspoort, dan raadt de ANWB aan om vriendelijk maar beslist ‘nee’ te zeggen. Geef alleen je paspoortnummer – in de meeste landen ben je namelijk verplicht je te identificeren – en desnoods een kopie van je paspoort waarop je je burgerservicenummer hebt afgeschermd. Wil een verhuurbedrijf een borg? Geef een kopie van je creditcard, zonder pincode. Op campings kun je een Camping Key Europe gebruiken als vervangend legitimatiebewijs.

    • Jannetje Koelewijn