Rechter houdt degradatie FC Twente in stand

Dit betekent nagenoeg zeker dat Twente zal degraderen, en dus dat De Graafschap in de eredivisie kan blijven.

Onno Jacobs, interim-directeur van FC Twente
Onno Jacobs, interim-directeur van FC Twente Foto Vincent Jannink/ANP

De KNVB heeft rechtmatig de eredivisielicentie van FC Twente ingetrokken en mag de club laten degraderen naar de Jupiler League. De voorzieningenrechter in Utrecht hield de beslissing van de licentiecommissie in stand. Dit betekent nagenoeg zeker dat Twente zal degraderen, en dus dat De Graafschap in de eredivisie kan blijven.

Nagenoeg, want Twente kan nog altijd in beroep gaan en een uitgebreide rechtszaak starten, maar dat is een scenario dat de KNVB in ieder geval zal willen voorkomen. Eerst moet bovendien de beroepscommissie de beslissing van de licentiecommissie nog al dan niet bekrachtigen, maar die zal zich gesterkt voelen door het oordeel van de rechter.

Interim-directeur van FC Twente, Onno Jacobs, zegt in een reactie “teleurgesteld” te zijn:

“Een nieuwe mokerslag en een uitkomst die we eerlijk gezegd ook niet verwacht hadden. Dit maakt de situatie ervoor FC Twente bepaald niet makkelijker op. Wij gaan ons nu intensief beraden over de mogelijke juridische vervolgstappen, maar eerst wachten wij nu de uitspraak van de KNVB Beroepscommissie af. Daarna zullen wij verdere mededelingen doen.”

Ook de KNVB wacht eerst het oordeel van de beroepscommissie af, voordat het besluit over een eventueel juridisch vervolg.

De zaak

De licentiecommissie van de KNVB besloot op 18 mei dat FC Twente zou worden teruggezet naar de Jupiler League. Vanwege de financiële wanpraktijken, onder meer rond de transfers van spelers Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar en de banden met de omstreden investeerder Doyen, zou de licentie voor de eredivisie worden ingetrokken en een nieuwe licentie worden verstrekt voor de Jupiler League, de eerste divisie. Het was een geïmproviseerde straf, die voortkwam uit het feit dat een boete van ruim 45.000 euro te licht bevonden werd, en algehele licentieontneming voor het betaald voetbal, te zwaar.

Twente had de beslissing bij de voorzieningenrechter aangevochten. De zaak diende precies twee weken geleden. Twente eiste dat de rechter de KNVB verbiedt de licentie te ontnemen. Twente vindt de straf buitenproportioneel hoog, omdat het al meerdere malen gestraft is voor de eerdergenoemde wanpraktijken - in de vorm van boetes, puntenaftrek en uitsluiting van Europees voetbal - en de effecten ervan funest zijn voor de club: terugzetting zou de doodsteek voor de ploeg zijn.

De rechter heeft vrijdag geoordeeld dat de KNVB “in redelijkheid” tot de straf is gekomen.

Categorie 1

Even leek het gevaar van licentieontneming ook nog van een andere kant te kunnen komen. De algehele licentie voor het betaald voetbal voor FC Twente had afgepakt kunnen worden als de club bij het negende meetmoment van de financiële situatie, in september, wederom in categorie 1 zou worden ingedeeld. Dat gevaar is nu geweken, omdat Twente een nieuwe licentie krijgt en dus, vanuit de Jupiler League, weer op ‘nul’ begint, qua meetmomenten. Dat is ook door de rechter meegewogen.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Het 9e meetmoment hoeft in ieder geval niet meer gevreesd te worden: #fctwente begint met nieuwe positie in Financieel Rating Systeem. #knvb

Kampioen

Sinds 1985 kwam FC Twente onafgebroken uit in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal. In het seizoen 2009/2010 werd Twente voor het eerst in de clubhistorie kampioen van Nederland.

    • Frank Huiskamp