Raad van toezicht UvA stapt op

Met het vertrek van de in totaal vier toezichthouders is de bestuurlijke chaos aan het Amsterdamse Spui compleet. Voor minister Bussemaker is het pijnlijk.

De studentenraad en de ondernemingsraad dreigden het vertrouwen in Nicolaï en zijn collega’s op te zeggen.
De studentenraad en de ondernemingsraad dreigden het vertrouwen in Nicolaï en zijn collega’s op te zeggen. Foto Lex van Lieshout / ANP

De voltallige raad van toezicht van de Universiteit Amsterdam, onder leiding van oud-minister Atzo Nicolaï, stapt zo snel als mogelijk op. Dat bevestigen ingewijden aan NRC.

Directe aanleiding is een voor vanochtend geplande bijeenkomst van de twee medezeggenschapsraden van de UvA. Daar dreigden de studentenraad en de ondernemingsraad het vertrouwen in Nicolaï en zijn collega’s op te zeggen. Die publieke veroordeling ontlopen de toezichthouders nu.

Bestuurlijke chaos compleet

Met het vertrek van de in totaal vier toezichthouders is de bestuurlijke chaos aan het Amsterdamse Spui compleet. In 2015 leidden aanhoudende studentenprotesten tot het vertrek van collegevoorzitter Louise Gunning. Bij die crisis waren Nicolaï en zijn collega’s onzichtbaar, wat hen op zware kritiek kwam te staan.

De werving en selectie van Gunnings opvolger en een nieuwe rector magnificus verliep stroef. Bovendien lekten de namen van de nieuwe bestuurders - Geert ten Dam als voorzitter en Karen Maex als rector - uit via NRC.

Maar nog voor de benoeming van het tweetal maakte de volgende bestuurder zijn vertrek bekend: Hans Amman, binnen het bestuur verantwoordelijk voor de financiën. Oorzaak: een vertrouwensbreuk met Nicolaï. Amman wil, net als veel medewerkers en studenten van de UvA, af van de vruchteloze samenwerking met de HvA. Nicolaï, sinds 2012 in functie, wil dat niet.

Pijnlijk voor Bussemaker

Minister van onderwijs Jet Bussemaker zegt in een reactie “het besluit van de raad van toezicht te respecteren”.

“Ik verwacht dat dit kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen. De komende tijd zullen betrokkenen, onder wie ik, overleggen over de opvolging van de Raad van Toezicht. Er zit nu een College van Bestuur dat vertrouwen heeft van studenten en docenten. Hiermee is de continuïteit gegarandeerd.”

Voor Bussemaker is het gezamenlijk opstappen van de toezichthouders bij de hoofdstedelijke onderwijskolos (85.000 studenten en 10.000 medewerkers) ook pijnlijk. Ze verlengde onlangs Nicolaïs termijn met vier jaar, zonder de medezeggenschapsraden daar in te kennen. Dat zette veel kwaad bloed bij zowel de UvA als de HvA.

Aan de kant van de HvA leidde het omstreden besluit er toe dat de centrale medezeggenschapsraad het vertrouwen kort geleden in Nicolaï opzegde. Volgens de HvA’ers was hij niet degene „die de broodnodige rust” kon brengen.

Die acute dreiging wist Nicolaï nog te bezweren door binnenskamers toe te zeggen zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van de HvA neer te leggen zolang een onderzoek naar de samenwerking tussen UvA en HvA loopt, zo bevestigen ingewijden. Daarop slikten de HvA’ers hun harde kritiek op Nicolaï voorlopig in.

De raad van toezicht blijft nog even aan tot er nieuwe toezichthouders zijn, meldt het ministerie van OCW. Atzo Nicolaï was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

    • Hugo Logtenberg