Quarantainefestival: kunst, muziek en lekker eten op Heijplaat

Kunst, muziek en lekker eten brengen zondag het Quarantaineterrein bij Heijplaat tot leven tijdens het Festival Quarantaine Speciaal, onderdeel van Charlois Speciaal. Kunstenaars die in het monument (sinds 1934) atelier houden laten hun werk zien. Op onverwachte plekken op het terrein worden bezoekers verrast door muziekoptredens, literaire voordrachten en al dan niet educatieve workshops, zoals eetbare planten zoeken en tekenen in het wild.

Het Quarantaineterrein werd vanaf 1930 aangelegd om te voorkomen dat opvarenden die de Rotterdamse haven aandeden besmettelijke ziekten verspreidden. Die functie heeft het gebied nooit vervuld. Wel werden er lange tijd tbc-patiënten verpleegd. Het complex ligt ten westen van de Waalhaven aan de Heysche Haven en is over land alleen via een smalle toegangsweg bereikbaar. Van de oorspronkelijke tien gebouwen waaruit de inrichting, ontworpen door J.G. Snuif, bestond, zijn er nog negen over, waaronder een reinigingsgebouw, een isoleerbarak en een zusterhuis. De rangschikking is streng geometrisch, de gebouwen zijn uitgevoerd in karakteristieke zakelijk expressionistische stijl.

Tegenwoordig zijn de gebouwen voornamelijk in gebruik als kunstenaarsateliers. Het terrein vormt een groene oase temidden van het havencomplex. Het Havenbedrijf kreeg vorig jaar de bewoners op de kast door hen aan te zeggen dat ze het gebied binnen tien jaar moeten verlaten. In de herontwikkeling van het gebied, waartoe ook de omgeving van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij wordt gerekend, wil het Havenbedrijf 100 miljoen euro steken.

Optredende artiesten zijn onder andere Ernest van der Kwast, Misja Immink, Marilou Galdermans, Giorgio Vanelli, The Mourning Glories, Peet Verrijn Stuart en De Bunker Bus.

Vanaf het Karel de Stouteplein bij de Wolphaertsbocht rijden zondag gedurende de hele dag pendelbusjes op en neer naar het festivalterrein. Het Quarantainefestival duurt van 10.00 tot 20.00 uur.

    • Frank van Dijl