Paus Franciscus eert ‘prostituee’ Maria Magdalena

Ze krijgt daarmee dezelfde status als de twaalf apostelen. Het besluit moet ook de rol van vrouwen in de kerk verstevigen.

Maria Magdelana (links), zoals in 1487 geportretteerd door Carlo Crivelli.
Maria Magdelana (links), zoals in 1487 geportretteerd door Carlo Crivelli. Foto Herman Pieterse / ANP

Met een kleine verandering in de kerkelijke feestkalender heeft de heilige Maria Magdalena op verzoek van de paus dezelfde status gekregen als de twaalf apostelen. Dat betekent dat haar positie belangrijker wordt in de katholieke kerk.

Haar feestdag, op 22 juli, moet nu ook aanleiding worden om aandacht te geven aan de rol van vrouwen in de verspreiding van het geloof. In zekere zin is dat een terugkeer naar het begin van de kerkgeschiedenis, toen Maria Magdalena werd omschreven als “de apostel van de apostelen”. Zij was degene die volgens de Bijbel drie dagen na de kruising van Jezus ontdekte dat het graf leeg was, en tegen de apostelen vertelde dat Jezus uit de dood was opgestaan.

Aartsbisschop Arthur Roche, de secretaris van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten die het besluit vrijdag bekendmaakte, zei:

De Heilige Maria Magdalena is een voorbeeld van echte en authentieke evangelisatie; zij is een evangelist die de blijde centrale boodschap van Pasen aankondigt.

In latere eeuw werden Maria Magdalena de “boetvaardige prostituee” - de term wordt vaak toegeschreven aan Gregorius de Grote, paus aan het einde van de zesde eeuw. Sommige auteurs hebben dit later uitgelegd als een bewijs van de patriarchale opstelling van kerkbestuurders (Susan Haskins: Mary Magdalen, myth and metaphor).

De figuur van Maria Magdalena heeft altijd sterk tot de verbeelding gesproken. In zijn roman De Da Vinci code beweert Dan Brown, in navolging van de Amerikaanse bijbelgeleerde William E. Phipps, dat Jezus en Maria Magdalena met elkaar waren getrouwd. In de rockopera Jezus Christ Superstar, uit de jaren zeventig, werd ze afgeschilderd als prostituee die door haar liefde voor Jezus op het rechte pad werd gebracht.

    • Marc Leijendekker