Paspoort kwijt na steun aan terreur op Facebook

Mansour kreeg al 4 jaar voor propaganda voor terreur. Op last van de rechter verliest hij nu zijn Deense paspoort.

Said Mansour
Said Mansour foto finn frandsen

Wat je op Facebook deelt kan ernstige gevolgen hebben; je nationaliteit kan je worden ontnomen. De Deen Said Mansour kreeg woensdag van de rechter te horen dat zijn Deense nationaliteit wordt ingetrokken. Niet eerder in Denemarken verloor iemand zijn nationaliteit vanwege illegale activiteiten.

In 2014 kreeg de 56-jarige man, die ook een Marokkaans paspoort heeft, een celstraf van 4 jaar opgelegd wegens het steunen van terroristische organisaties Al-Qaeda en Jabhat al-Nusra in Facebook-posts. Ook plaatste hij filmpjes van soldaten die worden geëxecuteerd in Syrië en Irak en werkte hij mee aan de publicatie van drie boeken die als terroristische propaganda worden beschouwd.

Mansour ontkende de aantijgingen van terrorismepropaganda en beriep zich op zijn vrijheid van meningsuiting. Zonder succes. De man die sinds 1988 in Denemarken woont was al eerder vastgezet voor het aansporen tot terrorisme. De Deense migratiedienst laat telefonisch weten dat hij nu direct na het uitzitten van zijn laatste straf naar Marokko kan worden uitgezet.

Alleen propaganda

Zijn advocaat vindt dit te ver gaan omdat hij niet veroordeeld is wegens terrorisme maar wegens het propageren van terrorisme. „Aangezien hij alleen aan drie boeken heeft gewerkt en links en berichten op Facebook heeft gedeeld, vind ik de straf erg hard”, laat Michael Eriksen per mail weten.

De Deense regering wil het al jaren lastiger maken voor migranten om de Deense nationaliteit te krijgen. Het behouden van hun paspoort is nu ook lastiger. Dat zie je sinds de terroristische aanslagen van 11 september in meer Europese landen gebeuren, vertelt de Groningse hoogleraar Dimitry Kochenov, die gespecialiseerd is in staatsburgerschap.

In het Verenigd Koninkrijk is al meer dan twintig mensen het Britse staatsburgerschap ontnomen. En in Frankrijk was discussie over het lot van Franse terroristen. Uiteindelijk besloot het parlement hun niet de Franse nationaliteit af te pakken.

Het kan hier ook gebeuren

Ook in Nederland speelt de discussie. Sinds 1 april is er een wet van kracht die het mogelijk maakt om de nationaliteit te ontnemen van Nederlanders met een dubbel paspoort die een terroristisch misdrijf hebben gepleegd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat niemand daarvoor in aanmerking is gekomen.

Daarnaast ligt nu een wet bij de Eerste Kamer die gevolgen kan hebben voor Nederlandse jihadstrijders: mensen die in Syrië en Irak strijden of hebben gestreden, of van plan zijn dat te doen. Begin maart telde het ministerie nog zo’n 160 jihadisten die in Syrië en Irak actief zijn in groepen zoals Islamitische Staat en Al-Nusra. De meerderheid van die mensen heeft een dubbel paspoort. Als de Eerste Kamer de wet goedkeurt kan hun de toegang tot Nederland worden ontzegd. De Groningse hoogleraar Kochenov vindt dat een slechte ontwikkeling. „Een willekeurige groep mensen wordt zo dubbel gestraft”, zegt hij.

Said Mansour – die vijf kinderen en kleinkinderen heeft in Denemarken – gaat zijn zaak nu aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.