Palestijnen mogen tijdelijk Israël niet meer in

Het Israëlische leger sluit de grenzen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook tot zondag.

Vrienden en familieleden rouwen om de dood van een van de slachtoffers tijdens diens uitvaart.
Vrienden en familieleden rouwen om de dood van een van de slachtoffers tijdens diens uitvaart. Foto Jack Guez / AFP

Palestijnse burgers mogen tot zondag Israël niet meer in. Het Israëlische leger heeft de grenzen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook hermetisch afgesloten, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het besluit komt kort na de schietpartij van woensdag in Tel Aviv, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De afgrendeling begon om middernacht en wordt zondag om middernacht weer opgeheven, wanneer het joodse Wekenfeest (of Sjavoeot) wordt gevierd. Alleen op humanitaire of medische gronden mogen Palestijnen in Israël worden toegelaten. Ook zijn moslims welkom op de Tempelberg in Jeruzalem voor het vrijdaggebed.

Tel Aviv

Hoewel het sluiten van de grenzen rond joodse feestdagen vaker voorkomt, lijkt de meest recente afgrendeling een reactie te zijn op de aanval in Tel Aviv. NRC-correspondent Derk Walters:

“Er zijn sinds de schietpartij al meerdere maatregelen genomen tegen Palestijnen. Het incident is heel hard aangekomen in Israël. Mensen hebben het gevoel dat ze zomaar kunnen worden neergeschoten als ze aan het winkelen zijn in Tel Aviv.”

Meerdere maatregelen

Na de aanval werden de reisvergunningen (ook bekend als ‘Ramadanvergunningen’) voor Israël van 83.000 Palestijnen ingetrokken. Ook werd de stad Yatta, waar de verdachten vandaan kwamen, van de buitenwereld afgesloten. Het sluiten van de grenzen lijkt in lijn met deze eerdere acties. Walters:

“Deze acties passen in een maatschappelijk klimaat waarin het publiek schreeuwt om harde strafmaatregelen.”

Twee Palestijnse mannen openden woensdag het vuur op de Saronamarkt, een populaire plek voor toeristen en militairen. Naast de vier doden vielen ook vijf gewonden. De twee vermoedelijke schutters zijn volgens de politie opgepakt.

Golf van geweld

In de afgelopen acht maanden zijn bij tientallen Palestijnse aanvallen met onder meer messen en vuurwapens 32 Israëliërs en twee Amerikanen omgekomen. In die tijd zijn door aanvallen van Israëliërs zo’n tweehonderd Palestijnen gedood, aldus AP. De afgelopen weken leek het geweld juist af te nemen.

Terreurbeweging Hamas, die de scepter zwaait over de Gazastrook, prees de aanslag in Tel Aviv. De groep eiste de verantwoordelijkheid voor de schietpartij niet op, maar voorspelde wel dat tijdens de islamitische vastenmaand meer terreurgeweld zou plaatsvinden. De Libanese strijdgroep Hezbollah noemde de aanslag een “heldenactie”.

De Israëlische premier Netanyahu noemde de aanval in een verklaring een “koelbloedige moord door verachtelijke terroristen”. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde de aanslag.