Oud-vicepresident Malediven veroordeeld voor moordpoging op president

In september vorig jaar ging een explosief af op de speedboot van de president. Het staatshoofd bleef ongedeerd.

Archieffoto van Ahmed Adeeb uit 2013.
Archieffoto van Ahmed Adeeb uit 2013. Foto Ishara S. Kodikara / AFP

Op de eilandengroep de Malediven is voormalig vicepresident Ahmed Adeeb veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor een moordpoging op president Abdullah Yameen. Dat heeft de rechter bepaald, meldt persbureau AP.

De straf komt bovenop de tien jaar die Adeeb eerder deze week kreeg voor illegaal wapenbezit. Hij wordt ook nog verdacht van machtsmisbruik en corruptie. Tevens werden donderdag twee van de lijfwachten van de oud-vicepresident veroordeeld tot tien jaar cel, omdat zij onderdeel van het complot tegen Yameen zouden zijn geweest.

Bom op boot

In september vorig jaar ging een explosief af op de speedboot van Yameen toen de president terugkeerde van een pelgrimstocht naar Mekka. Het 59-jarige staatshoofd bleef ongedeerd, maar zijn vrouw, een medewerker en een bodyguard raakten gewond. De bom was geplaatst onder de stoel waarop de president normaliter zit.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de aanslag een poging was om Yameen om te leggen. Onderzoekers van de Amerikaanse FBI zeggen echter geen bewijs te hebben gevonden dat er überhaupt een bom op de boot is ontploft.

Meer veroordelingen van politici

Adeeb is de vierde hooggeplaatste politicus die wordt veroordeeld voor terrorisme sinds Yameen in 2013 na een verhitte presidentsverkiezing aan de macht kwam. Yameens rivaal, Mohamed Nasheed, werd vorig jaar tot dertien jaar celstraf veroordeeld voor hetzelfde vergrijp. Die veroordeling kwam de president op felle internationale kritiek te staan. Onlangs riep een groep onderzoekers van de VN nog op tot de onmiddellijke vrijlating van Nasheed, omdat hij willekeurig zou zijn opgepakt en geen eerlijk proces zou hebben gekregen. De Maldivische regering heeft deze kritiek weggewuifd.

Yameen is een omstreden leider. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen hem ervan politieke tegenstanders en critici zonder pardon op te sluiten, om op die manier zo veel mogelijk macht naar zich toe te trekken. Rechtszaken verlopen vaak oneerlijk. De archipel kent een lange geschiedenis van autocratisch bestuur.