Nieuwe verdachte opgepakt in onderzoek moord Wiels

De Curaçaose politicus werd in 2013 doodgeschoten. De schutter werd gepakt, de opdrachtgevers nog niet.

Helmin Wiels in 2013 in de Eerste Kamer voor het Koninkrijksoverleg.
Helmin Wiels in 2013 in de Eerste Kamer voor het Koninkrijksoverleg. Foto ANP / Lex van Lieshout

In het onderzoek naar de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels is een nieuwe verdachte opgepakt. Dat heeft Guillano Schoop, woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Willemstad, donderdag verklaard tegenover het Caribisch Netwerk van omroep NTR. De verdachte werd op verzoek van Curaçao in Nederland gearresteerd.

De identiteit van de verdachte is niet bekendgemaakt, volgens Schoop om te voorkomen dat het onderzoek wordt verstoord:

“Er heeft een aanhouding plaatsgevonden. Deze persoon moet de komende dagen verhoord gaan worden.”

Schoop liet verder weten dat nog niet duidelijk is of de verdachte naar Curaçao zal worden overgebracht.

Moord op Wiels

De 54-jarige Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen op Curaçao. Hij was volksvertegenwoordiger en de leider van de partij Pueblo Soberano, de toen grootste politieke partij op het eiland. De schutter, Elvis K - alias Monster - werd gearresteerd en veroordeeld, maar de opdrachtgevers werden nog niet gepakt.

Eerdere veroordeling

Curaçaoënaar Elvis K. bekende in april 2014 de moord te hebben gepleegd. Eerder liet het OM op het eiland al weten dat het bewijs tegen K. “wettig en overtuigend” was. Hij werd voor deze zaak en twee andere moorden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Twee andere verdachten, Dangelo D. en Carlos P., werden niet schuldig bevonden. Volgens de rechters was het bewijs tegen hen te zwak.

Robertico ‘Robbie’ dos Santos, eigenaar van een loterijbedrijf, geldt nog als verdachte in de zaak, net als zijn halfbroer, oud-minister van Financiën George Jamaloodin.

    • Etienne Verschuren