Molotovs naar moskee Enschede is terrorisme

Brandbommen De eerste verdachte van een aanslag op een moskee in Enschede stond vrijdag voor de rechtbank Almelo.

Raymond S. (34) wil spijt betuigen, daarom heeft hij een brief geschreven. Die las hij vrijdag voor tijdens een zitting in de rechtbank in Almelo. „Met een paar man in de schuur met bier is er iets gebeurd. Daar wil ik sorry voor zeggen.” S., kalend, geruit overhemd onder een grijs-blauw capuchonvest, moet huilen. De advocaat Jan Willem Bosman leest verder. „Ik zal demonstraties voortaan achter me laten en liefdevol leven.”

Raymond S. is een van de mannen die wordt verdacht van een aanslag op een moskee in Enschede. In de avond van zaterdag 27 februari worden twee zelfgemaakte brandbommen naar de moskee in Enschede gegooid. De schade aan het gebouw blijft beperkt. Het verzoek van S. om het voorarrest thuis uit te zitten is vrijdag afgewezen.

Sinds eind februari zit S. vast op de bijzondere afdeling van de penitentiaire inrichting in Vught. Hij is de eerste in deze zaak die voor de rechtbank verschijnt. Op 8 juli komen nog vier mensen voor die worden verdacht van betrokkenheid bij deze aanslag. De vijf verdachten kennen elkaar uit het demonstratiecircuit, samen liepen ze in de eerste maanden van dit jaar mee met protestmarsen tegen asielzoekerscentra.

Het OM gebruikt de zitting om te wijzen op een veranderd Nederland. „We leven in tijd waarin toenemende spanningen en polarisatie plaatsvinden in de samenleving’’, zegt officier van justitie Jeroen Kuipers. „De schreeuwende minderheid overtreft soms de democratie van de zwijgende meerderheid.” Daarom vindt hij het belangrijk te benadrukken dat S. hier niet staat „omdat hij gebruik maakt van zijn recht om te demonstreren’’. Hij staat terecht voor „een daad met terroristisch oogmerk”.

Het is volgens het OM „zonneklaar” dat deze actie niet gericht is op een individu, maar op een hele groep mensen. Dit was een „signaal van angst”. „En terrorisme draait om angst.” De „ideologische gedrevenheid” van de verdachte moet volgens het OM bovendien in het „extreem-rechtse spectrum’’ worden gezocht. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit whatsapp-gesprekken. In een chat waaraan de verdachten deelnamen, is een afbeelding van concentratiekamp Auschwitz verstuurd. Er wordt geopperd om daar vluchtelingen naartoe te sturen, omdat het toch leeg staat. Een ander bericht uit diezelfde groep heeft deze strekking: ,,De grootste fout van Hitler is dat hij de joden heeft gepakt. Hij had moslims moeten pakken.’’

Raymond S. vraagt om begrip. Hij heeft in zijn leven veel tegenslag gehad, schrijft hij in zijn brief: seksueel misbruik, aan de drugs en de drank, toen zijn dochter acht was bleek ze toch niet van hem te zijn. Toen S. hoorde ,,wat er in Keulen was gebeurd’’ werd hij bang dat er ,,pedofielen deze kant op zouden komen’’. Daarom deed hij mee aan demonstraties tegen azc’s, waar hij volgens zijn vader de mededaders pas leerde kennen. De verdachte sloot zich aan bij de Enschedese actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG). Ook andere verdachten waren lid van DTG, en later van de actiegroep Dutch Self Defense Army (DSDA).

Vlak na de aanslag maakte de groep volgens de officier van justitie een foto van een „feestje”. De verdachten staan met biertjes op de foto. Dat was niet zo bedoeld, zegt de advocaat. Ze wilden zichzelf van een alibi voorzien.

    • Kim Bos