Meer sterren, meer duels, meer van alles

EK Voetbal 2016 Een recordaantal van 24 landen doet mee. Volgens bookmakers is gastland Frankrijk favoriet. Maar over kansen in voetbal kun je oeverloos discussiëren.

Kamil Zihnioglu/AP

In het Stade de France in Saint-Denis, net buiten Parijs, begint vrijdag het EK voetbal met het duel tussen gastland Frankrijk en Roemenië. Een toernooi met een deelnemersveld dat voor het eerst uit 24 landen bestaat. Meer sterren, meer wedstrijden, meer van alles.

Kleine landen, grote namen

Het zijn mooie voetbaltijden, zonder meer. Vijf tot misschien wel acht landen treden aan met hun eigen beste speler aller tijden, hun Johan Cruijff, al is dat in een paar gevallen te vroeg om te zeggen en altijd te betwisten. Maar ook dat is mooi, want voetbal is discussie, even eindeloos als oeverloos.

Beste spelers van hun land ooit, dat zijn zonder meer Cristiano Ronaldo (Portugal), Zlatan Ibrahimovic (Zweden) en de Slowaak Marek Hamsik. Eidur Gudjonsson, de beste van zijn eiland, kreeg ook een plek in de IJslandse selectie ondanks zijn 37 lentes. En was er ooit een betere Turk dan Arda Turan? Is Gareth Bale (Wales) beter dan Ryan Giggs, is Robert Lewandowksi Zbigniew Boniek al voorbij als grootste Poolse voetballer? Steken Luka Modric en Ivan Rakitic hun illustere Kroaten van de jaren negentig naar de kroon?

Sterren te over, maar ze vertegenwoordigen vaak een klein land waar de fans maar één ding hopen: dat zij in vorm zijn. Bale had geluk. Hij is een van de sterren die profiteren van het feit dat het deelnemersveld dit EK is uitgebreid naar 24 landen. Daardoor krijgt hij de kans zich te onderscheiden op een podium dat Giggs nooit kon betreden. Voor hem was Wales nog te klein. Maar juist de toonaangevende teams die getipt worden voor de titel verkeren in absentie van een echte vedette.

Sinds ‘Leicester’ is niets te gek

Volgens de bookmakers is Frankrijk favoriet. Niet alleen vanwege de sterke selectie, maar ook doordat Les Bleus al twee keer een toernooi in eigen land wonnen: 1984 het EK, 1998 het WK. Na Frankrijk en Duitsland volgen Spanje en Engeland. België komt na die vier. Bij winst van de Rode Duivels wordt je inleg vervijfvoudigd.

Maar wat zegt kans? Sinds Leicester City dit seizoen de Premier League won, valt geen gokker meer voor gek te verklaren. Wie dit EK rijk wil worden met een zo laag mogelijke inleg, zou zijn geld kunnen zetten op Hongarije of Noord-Ierland. Noord-Ierland als debutant, Hongarije dat voor het eerst sinds 1972 deelneemt aan een EK.

Aannemelijk klinkt het niet, maar in 2004 dacht ook niemand dat Griekenland zou winnen. De winnaar van 1992 Denemarken deed alleen mee omdat het geplaatste Joegoslavië er door de oorlog niet bij was. Wel is er, met de uitbreiding van het toernooi een extra knockoutronde, de achtste finales. Waarmee een stuntteam zijn krachttoer een ronde langer moet volhouden. Net als op het WK – dat al decennia geen ‘Leicester City’ als winnaar had.

Invasie van de Britten

In het voormalig mijnwerkersstadje Lens zijn de inwoners dezer dagen niet te benijden. Stellen ze hun stadion beschikbaar, krijgen ze een van de meest beladen duels toegewezen: The Battle of Britain, Engeland-Wales. Eén van de vijf officiële risicoduels, uitgerekend in de kleinste speelstad van dit EK, met ruim 36.000 inwoners.

De 35.000 fans die Stade Felix Bollaert zullen bevolken, zijn het probleem niet. Wel het geschatte aantal van 70.000 andere Britten dat van plan is zonder kaartje naar Lens te gaan. Alsof pakweg Coevorden of Castricum plots ruimte moet bieden aan een legioen van 100.000 man, allen dorstig en vol adrenaline.

Het is een gevolg van het feit dat de Britse Eilanden met z’n vieren zijn (ook Ierland en Noord-Ierland doen mee). De Britse politie denkt dat mogelijk 500.000 supporters richting Frankrijk volgen, de helft met kaartje. In Lens is bier op straat verboden, terwijl lokale ondernemers al hebben gezegd dat de fans in hun hotel niet welkom zijn. Zelfs de eigenaar van de Engelse pub was huiverig: „Britten houden van voetbal, maar respecteren de stad niet.”

Björn Kuipers mag mild zijn

Geen Oranje, reden te meer om eens te gaan zitten voor de prestaties van de enige Nederlander binnen de lijnen de komende weken: scheidsrechter Björn Kuipers. Hij krijgt te maken met vijf regelwijzigingen, ingevoerd voor dit EK. Meest in het oog springend is dat de bal bij de aftrap niet meer eerst even naar voren getrapt hoeft te worden, waardoor er altijd twee man stonden bij de middenstip. Die andere was er om de bal in de ploeg te houden.

Potentieel van groter belang: bij het toekennen van een penalty, na het neerhalen van een speler in de zestienmeter, volgt minder snel de rode kaart. Bij een poging de bal te spelen, volstaat tegenwoordig geel. De zogenoemde triple punishment (penalty, rode kaart en schorsing) staat al jaren te boek als veel te fors. Eindelijk clementie voor de klunzige verdediger.

    • Bart Hinke
    • Fabian van der Poll