Meer geregistreerde partnerschappen, minder huwelijken

Het aantal geregistreerde partnerschappen in Nederland steeg naar bijna 13.000.

Het aantal huwelijken daalde met duizend: van 65.300 naar 64.300.
Het aantal huwelijken daalde met duizend: van 65.300 naar 64.300. Foto: Jeroen van der Meyde / ANP

Geregistreerd partnerschap wordt in Nederland steeds populairder. Vorig jaar werden bijna 13.000 partnerschappen gesloten, dat zijn er 2.500 duizend meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2014 nam het aantal partnerschappen ook al licht toe ten opzichte van het jaar ervoor.

Het totale aantal officiële verbintenissen (huwelijken en geregistreerde partnerschappen) steeg met duizend naar 77.000. Dat was vooral te danken aan de stijging van het aantal geregistreerde partnerschappen, want het aantal huwelijken daalde met duizend: van 65.300 naar 64.300.

Uit de cijfers blijkt verder dat Nederlanders (20 procent) vaker kiezen voor geregistreerd partnerschap dan Nederlanders van buitenlandse afkomst (10 procent).

Leeftijd bij partnerschap en huwelijk vrijwel gelijk

De gemiddelde leeftijd waarop mensen een geregistreerd partnerschap afsluiten is vrijwel gelijk aan de leeftijd gemiddelde leeftijd bij een huwelijk. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen: mannen waren in 2015 gemiddeld 37,2 jaar bij een partnerschap en 37,5 jaar bij een huwelijk. Voor vrouwen lag de gemiddelde leeftijd op respectievelijk 34,4 en 34,7 jaar. Tien jaar geleden waren mannen en vrouwen bij een partnerschap gemiddeld nog zo’n vier jaar ouder dan bij een huwelijk.

    • Etienne Verschuren