Groot eerbetoon aan bokslegende Muhammad Ali

Meer dan honderdduizend inwoners van Louisville gaven de laatste eer aan ‘The Greatest’.

Foto Joshua Lindsey/USA Today Sports

Meer dan honderdduizend inwoners van de Amerikaanse stad Louisville hebben hun beroemde stadgenoot Muhammed Ali op vrijdag de laatste eer bewezen. Ze scandeerenden ‘Ali, Ali’ en gooiden bloemen op de rouwauto. Vorige week overleed The Greatest op 74-jarige leeftijd.

De rouwstoet met de kersenrodekist met het lichaam van de bokslegende reed ruim 30 kilometer door de Amerikaanse stad. De stoet van een lange rij van zwarte limousines leidde langs de belangrijkste plekken uit het leven Ali, zoals het kleine paarse huis waar hij is opgegroeid, het museum dat zijn naam draagt en de straat die naar hem is vernoemd, de Muhammad Ali Boulevard.

Uitvaartdienst

De uitvaartdienst, waar talloze bekende bekendheden aanwezig zijn zoals de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en de voormalig topbasketballer Kareem Abdul-Jabbar, is via de livestream hieronder te volgen.

Kevin Cosby, voorganger van de St. Stephen Church, stond stil bij de belangrijke rol die Ali speelde bij de eigenwaarde van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

“Voordat James Brown zei ‘Ik ben zwart en ik ben trots’, zei Mohammed Ali ‘Ik ben zwart en ik ben knap’. Hij durfde van zwarte mensen te houden in een tijd dat zwarte mensen het moeilijk vonden van zichzelf te houden”.

De Jordaanse koning Abdullah II en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stonden ook op de sprekerslijst, maar werden daar later weer vanaf gehaald. Erdogan was op donderdag aanwezig tijdens een gebedsdienst maar heeft voor de uitvaart de Verenigde Staten al weer verlaten. President Obama en de dalai lama waren ook uitgenodigd, maar moesten verstek laten gaan. In een videoboodschap eerde Obamo de bokslegende met de woorden:

“We hebben een icoon verloren. Een persoon die voor Afro-Amerikanen hun geest vrij maakte doordat ze merkten dat ze trots kunnen zijn op wie ze zijn.”

Donderdag woonden al zo’n 14.000 mensen de islamitische gebedsdienst voor Ali bij in Louisville. In lijn met Ali’s wens was de dienst voor iedereen toegankelijk. Bij de zogeheten Salat al-Janazah, het traditionele islamitische gebed waarbij de overledene uitgeleide wordt gedaan, werd stilgestaan bij de rol die Ali had gespeeld voor de acceptatie van moslims en het islamitische geloof in de Verenigde Staten.

Beste stukken

NRC besteedde zaterdag na het nieuws van het overlijden van Ali uitgebreid aandacht aan de bokslegende. Lees hier onze mooiste stukken terug:

 • Het leven van Muhammad Ali in tien ronden
 • Sportwereld reageert verslagen op overlijden Ali. Reactie van bekendheden op de dood van Ali.
 • Duizenden nemen afscheid van Muhammad Ali in Louisville. Onze In Beeldserie.
 • Met woorden net zo sterk als met zijn vuisten. Een necrologie van The Greatest.
 • De held, die ook gehaat werd
 • Ali vocht nooit alleen voor zichzelf. Recensie van de documentaire When We Were Kings uit 1996.
   • Casper van der Veen
   • Huib de Zeeuw