Libische milities dichtbij verovering IS-stad Sirte

Het is volgens milities, getrouw aan de nieuwe Libische eenheidsregering, een “kwestie van dagen” voordat ze IS verdrijven uit de geboorteplaats van Gaddafi.

Foto Mahmud Turkia/ AFP

Milities getrouw aan de nieuwe Libische eenheidsregering zeggen dat ze op het punt staan om Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit de stad Sirte. Volgens bevelhebber Mohamad Ghassri is het “een kwestie van dagen”, zo laat hij weten aan internationale persbureau’s.

Sirte, de geboorteplaats van kolonel Gaddafi, werd in juni 2015 veroverd door IS. De groepering maakte gebruik van de chaos in Libië om vooral buitenlandse strijders het land binnen te smokkelen.

Libische fracties strijden gezamenlijk tegen IS

Eerder deze week bereikten de regeringstroepen al het Zafaranaplein, waar IS volgens mensenrechtenorganisaties zeker 49 mensen publiek heeft terechtgesteld. Op vrijdag werd het Ouagadougou-congrescentrum belegerd. Het gebouw waar Gaddafi vroeger pan-Afrikaanse toppen organiseerde, is nu een commandocentrum voor IS.

Door de interne strijd tussen de twee Libische regeringen in het oosten en het westen werd lange tijd niet effectief opgetreden tegen IS. Een maand geleden, nadat IS aanstalten maakte om richting Misrata op te rukken, kwam daar verandering in.

De troepen die nu tegen IS vechten bestaan vooral uit militieleden uit Misrata, die trouw hebben gezworen aan de nieuwe eenheidsregering in Tripoli. Ook de federalisten die Sirte vanuit het oosten naderen zijn momenteel getrouw aan de eenheidsregering. Voor het ogenblik lijkt de strijd tegen IS de facties te verenigen, maar dat kan in Libië heel snel veranderen.

Hevige strijd om Sirte

In het oosten van het land is IS aanwezig in Derna en Benghazi. Daar voert generaal Hiftar, gelieerd aan de regering in het oosten, strijd tegen IS en andere extremisten. In Derna is IS uit de stad verjaagd door plaatselijke extremisten. De strijd om Sirte is heftig geweest. IS stuurde zelfmoordbommenleggers het slagveld op. De Misrata-militie zette gevechtsvliegtuigen in en bestookt de vijand met artillerie gemonteerd op pick-up-trucks. Bij de gevechten zijn al 130 doden en 400 gewonden vallen.

De troepensterkte van IS in Sirte wordt geschat op 2.000 tot 5.000. Volgens Ziad Hadia, die Sirte vertegenwoordigt in het parlement van het oosten, gaat het voor 85% om buitenlandse strijders, vaak uit Tunesië en Subsaharaans Afrika. Twee derde van de burgerbevolking is de stad ontvlucht na de overname door IS; hoeveel burgers er precies overblijven is niet bekend.

Als Sirte valt, zal dat een zware klap zijn voor IS, dat in Libië nooit aansluiting vond bij de plaatselijke bevolking. Maar het is wellicht niet het einde van IS in Libië. Militieleden zeggen dat ze wasbakken vol haar hebben aangetroffen in een school die door IS werd bezet. Dat suggereert dat IS-strijders hun baarden en lange haar hebben afgeknipt om zich onder de burgerbevolking te mengen.

IS ook onder druk in Syrië en Irak

Behalve in Libië staat IS ook in Syrië en Libië zwaar onder druk. In Syrië rukt het regeringsleger, met Russische luchtsteun, op richting Raqqa, terwijl de Syrische Koerden, met Amerikaanse luchtsteun, IS in de stad Manbij hebben omsingeld. In Irak wordt IS in Fallujah belegerd door het regeringsleger en shi’itische milities.