Levenslang voor Indiërs die Deense toerist verkrachtten

De zaak zorgde indertijd voor veel aandacht voor de golf van seksueel geweld in het land.

Drie van de vijf verdachten worden door agenten naar het hof in New Delhi gebracht.
Drie van de vijf verdachten worden door agenten naar het hof in New Delhi gebracht. Foto Manish Swarup / AP

Vijf Indiase mannen die in 2014 een Deense toerist verkrachtten en beroofden zijn vrijdag tot levenslang veroordeeld. Dat meldt persbureau AP. De zaak zorgde indertijd voor veel aandacht voor de golf van seksueel geweld in het land.

De verdachten, in de leeftijdscategorie 23 tot 30, werden schuldig bevonden aan groepsverkrachting, ontvoering en intimidatie. De advocaat van de verdediging stelde dat de verdachten uit arme milieus kwamen en pleitte voor coulance bij de rechter. De mannen zeiden onschuldig te zijn. Zij kunnen nog in beroep gaan.

Negen daders

De 51-jarige vrouw vroeg op een avond in januari 2014 in New Delhi aan een groep mannen of zij haar konden vertellen hoe zij bij haar hotel kon komen. Negen mannen namen haar mee naar een afgezonderde locatie, waar zij werd verkracht en beroofd.

De negen verdachten werden allen aangehouden, maar slechts vijf van hen kregen vandaag hun vonnis te horen. Drie anderen waren ten tijde van het delict jonger dan 18 en zijn overgedragen aan jeugddetentie. De laatste man stierf afgelopen februari.

Ophef

In 2012 zorgde een groepsverkrachting van een 23-jarige Indiase student in New Delhi voor een golf van ophef onder mensen in India en daarbuiten. De vrouw werd in een bus door meerdere mannen verkracht en overleed later aan de verwondingen die ze hierbij opliep. Na het incident werden de celstraffen voor verkrachting verdubbeld en werden voyeurisme en stalking strafbaar gesteld.

Desondanks zeggen veel vrouwen dat de nieuwe wetten de straten van India niet veiliger hebben gemaakt en dat het seksueel misbruik en lastigvallen van vrouwen nog altijd aan de orde van de dag is.

    • Casper van der Veen