Kwart Air France-piloten legt zaterdag werk neer

Door de staking zal naar verwachting maximaal 20 procent van de Air France-vluchten worden geannuleerd.

Een toestel van Air France op Schiphol.
Een toestel van Air France op Schiphol. Foto Robin Utrecht/ANP

Een kwart van de piloten van Air France legt zaterdag het werk neer. Dat heeft Air France vrijdag bekendgemaakt in een persbericht. Door de staking zal naar verwachting maximaal 20 procent van de Air France-vluchten worden geannuleerd.

De Franse partner van KLM kondigde verder aan dat rond de 25 procent van de middenlangeafstandsvluchten van en naar Parijs Charles de Gaulle zal worden geannuleerd. Bij de langeafstandsvluchten ligt dat percentage op maximaal 10 procent.

Staking tijdens EK

De staking, die donderdag al werd aangekondigd, komt op een bijzonder ongelegen moment: vanaf vrijdag is het land een maand lang het toneel van het Europees Kampioenschap voetbal.

De piloten lieten weten te zullen staken van 11 tot en met 14 juni. De reden is het mislukken van onderhandelingen tussen het luchtvaartbedrijf en grootste verkeersvliegersvakbond SNPL over kostenbesparingen. De staking kost Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag.

Minister Dijsselbloem: mogelijkheden om druk te zetten beperkt

Het Nederlandse kabinet verzet zich tegen het overhevelen van internationale vluchten van KLM naar Air France. Vicepremier Asscher (PvdA) zei vrijdag na de ministerraad dat er “op het hoogste niveau” contact is geweest met de Franse regering. Hij voegde toe dat wat het kabinet kan doen beperkt is:

“We kunnen politieke druk uitoefenen, dus dat gebeurt ook. Maar Air France-KLM is een zelfstandig bedrijf.”

Kamerleden van de PvdA, VVD en CDA uitten eerder al hun zorgen over de ontwikkelingen bij Air France-KLM. Ze vrezen verlies van Nederlandse banen als de Franse regering de directie van Air France onder druk zou zetten om concessies te doen aan de piloten.

    • Etienne Verschuren