Koerdische strijdgroep TAK eist aanslag Istanbul op

Bij de bomaanslag kwamen elf mensen om het leven.

Agenten zetten dinsdag de plaats van de aanslag af, in het centrum van Istanbul.
Agenten zetten dinsdag de plaats van de aanslag af, in het centrum van Istanbul. Foto: Osman Orsal / Reuters

De aanslag die in het Turkse Istanbul dinsdag aan elf mensen het leven kostte, is vrijdag opgeëist door de Koerdische strijdgroep TAK. Dat meldt de groep op zijn website. De Koerdische Vrijheidsvalken, zoals de verboden beweging voluit heet, lieten weten dat het een zelfmoordaanslag betrof.

In een verklaring zegt de TAK dat “Turkije niet langer veilig voor buitenlandse toeristen” is. Mogelijk hoopt de splintergroepering met deze waarschuwing toeristen te ontmoedigen naar Turkije te reizen, zodat dat land belangrijke inkomsten misloopt. De TAK strijdt tegen Ankara voor een onafhankelijke Koerdische staat op Turks grondgebied.

De bom ging dinsdag af tijdens de ochtendspits bij een busje van de Turkse ordedienst. De aanslag vond plaats in het Beyazit-district, vlakbij de Oude Bazaar - een toeristische trekpleister. Naast de elf doden vielen ook 36 gewonden.

TAK

Al eerder zong de naam van de TAK rond als mogelijke aanslagpleger, schreef NRC-correspondent Marloes de Koning:

“De werkwijze heeft overeenkomsten met eerdere acties van de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een afsplitsing van de PKK die toeristische doelwitten kiest [...] De TAK waren ook verantwoordelijk voor twee grote aanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara in februari en maart dit jaar. Bij een aanslag op een bus militairen en een paar weken later op een drukke bushalte kwamen in totaal 65 mensen om.”

PKK

De Turkse president Erdogan wees na de aanslag onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar de Koerdische PKK. De TAK is een afsplitsing van de PKK, maar is nog altijd gelieerd aan die beweging.

Dit jaar was Istanbul al viermaal het doelwit van terreur. In januari kwamen bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul negen Duitsers en een Peruaan om het leven bij de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’. Twee maanden later werd er een aanslag gepleegd op Istiklal Caddesi, een drukke boulevard richting het Taksimplein. Hierbij vielen vier doden en 36 gewonden. De voorlaatste aanslag in Istanbul dateert uit mei; toen raakten vier militairen gewond bij een bomaanslag op een militaire post.